Laden...

Celstraffen voor vijftal voor het plegen van een woningoverval in Nunspeet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor vijftal voor het plegen van een woningoverval in Nunspeet
Zutphen, 17 oktober 2019

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige vrouw uit Den Haag, een 37-jarige man uit Voorburg, een 67-jarige man uit Amsterdam en een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het samen plegen van een gewapende woningoverval, bedreiging met geweld en afpersing. De mannen krijgen hiervoor een gevangenisstraf  van 5 jaar opgelegd. De vrouw krijgt een celstraf van 4 jaar. Een andere 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt veroordeeld voor medeplichtigheid. Hij krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden opgelegd.

De mannen en de vrouw reisden op 2 augustus 2018 samen vanuit Amsterdam naar Nunspeet om de woning van het slachtoffer - gelegen op camping de Witte Wieven - te overvallen. Een van de 41-jarige mannen wees de woning aan voor 1 van de medeverdachten. Vervolgens verliet hij daarop de camping.

De overgebleven personen hebben onder meer door met een vuurwapen te dreigen geld en goederen weggenomen van de slachtoffers. Er is ook geld afgeperst. Op het moment van de overval waren 3 slachtoffers in de woning aanwezig, waaronder een 10-jarige jongen.

Strafoplegging

De straffen die de rechtbank oplegt is lager dan de eisen van de officier van justitie. Dit komt omdat de rechtbank aansluiting heeft gezocht bij de oriëntatiepunten van het LOVS. Voor een woningoverval als deze geldt als uitgangspunt een gevangenisstraf van 5 jaar. De rechtbank houdt bij het bepalen van de strafhoogte rekening met de ernst van het feit en de gevolgen die het heeft gehad voor de slachtoffers. Ook is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. De vrouw krijgt een lagere straf opgelegd, omdat zij verminderd toerekeningsvatbaar is. Bij haar is sprake van een Posttraumatisch stress syndroom in combinatie met alcohol- en drugsproblemen. De rechtbank legt een lagere straf op in de zaak van de 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats omdat de rechtbank tot een bewezenverklaring voor medeplichtigheid is gekomen, terwijl de officier van justitie vindt dat medeplegen bewezen kon worden.

Schadevergoeding

De rechtbank wijst de vorderingen tot schadevergoeding van de slachtoffers gedeeltelijk toe, met oplegging van de schadevergoedingsmaatregel. De vorderingen worden voor het overige niet-ontvankelijk verklaard.

Uitspraken