Laden...

Celstraffen voor voorbereiding brandstichting in Malden en opruiing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor voorbereiding brandstichting in Malden en opruiing
Zutphen/Arnhem, 10 februari 2021

De politierechter veroordeelt een 18-jarige Nijmeegse en een 26-jarige Nijmegenaar tot celstraffen. Het duo stond terecht bij de politierechter tijdens een zogeheten snelrechtzitting voor onder andere het plaatsen van opruiende teksten en (medeplichtigheid aan) het treffen van voorbereidingshandelingen voor brandstichting. Daarnaast had de vrouw zwaar illegaal vuurwerk op zak. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 16 weken, waarvan 4 voorwaardelijk en de man een gevangenisstraf van 8 weken waarvan 4 voorwaardelijk. Deze straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Op 26 januari van dit jaar plaatste de vrouw verschillende opruiende berichten in 4 Telegramgroepen. De man was naar Malden gekomen, omdat hij wist dat er rellen waren. Daar ontmoette hij de vrouw in een woning. In die woning werd gesproken over rellen. Uiteindelijk gingen ze samen benzine halen, met als doel brand te stichten. Zij hadden 2 lege frisdrankflessen bij zich om de benzine in te gieten. Op het tankstation hield de politie het duo aan.

Opruiing

De vrouw verklaarde tijdens de zitting dat zij zich liet meeslepen door anderen en dat zij nooit de intentie had om echt brand te stichten. De politierechter gaat hier niet in mee. De vrouw plaatste allemaal teksten met als doel om andere personen aan te zetten tot het plegen van plunderingen, brandstichting en geweld tegen bijvoorbeeld de politie. De vrouw riep daarin meerdere keren expliciet op ook echt op om te komen en benzine mee te nemen. Daarom maakt zij zich in de ogen van de politierechter schuldig aan opruiing.

Voorbereiden brandstichting

Volgens de advocaten konden de man en de vrouw met de lege flessen geen brand stichten. Zij voerden aan dat het de man en vrouw niet lukten het om te tanken. Ook zouden zij zich hebben bedacht en weer richting huis gaan. Voordat zij dit konden doen pakte de politie het duo op. De politierechter vindt deze verklaring niet geloofwaardig.

De flessen waren leeg omdat de politie ingreep bij het tankstation. Enkele minuten daarvoor stuurde de vrouw nog een bericht zoals: 'ik ben onderweg benzine halen, dus kom wij maken geen grappen. Moet nog vullen. 2 min zien jullie het'. Dat past niet bij iemand die zich heeft bedacht en ook niet bij iemand die een cobra - illegaal zwaar vuurwerk - bij zich draagt.

De man is medeplichtig aan de voorbereidingshandelingen. In de woning waar de man aanwezig was werd gesproken over rellen. Vervolgens werd hem gevraagd om benzine mee te gaan halen. En eenmaal op weg werd ook nog tegen hem gezegd dat dat is om brand te stichten. Als je dan alsnog iemand achter op je scooter neemt en deze persoon naar het tankstation brengt, ben je volgens de politierechter medeplichtig.

Gevangenisstraffen passen

Volgens de politierechter zijn in deze situaties alleen gevangenisstraffen een passende sanctie. De politie is al dagen met man en macht bezig om de boel rustig te krijgen op de straat. Winkeliers - die al op hun tandvlees lopen door de coronacrisis - vrezen voor plunderingen en vernielingen. Politiemensen - die proberen die winkeliers of zelfs ziekenhuispersoneel te beschermen – moeten zelfs in sommige situaties oppassen om geen baksteen of vuurwerk tegen hun hoofd te krijgen.

Voorwaardelijk deel

De politierechter legt een deel van de gevangenisstraffen voorwaardelijk op. Aan het voorwaardelijke strafdeel zit voor beiden een proeftijd van 2 jaar.

Andere verdachten

Naast de man en de vrouw stonden 2 anderen vanwege corona gerelateerde zaken op zitting. Deze zaken zijn aangehouden en zullen op een later te bepalen datum behandeld worden.  

Arnhem

In de middag verschenen er in Arnhem nog eens 6 verdachten voor de politierechter, waarvan er 2 minderjarig waren. In de meeste zaken is een werkstraf met aftrek opgelegd en daarbij een voorwaardelijke gevangenisstraf. 

Uitspraken