Laden...

Celstraffen voor wapenhandel Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor wapenhandel Nijmegen
Arnhem, 19 februari 2019

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Nijmegen voor wapenhandel en hennepteelt. Hij krijgt een gevangenisstraf van 54 maanden. Een 47-jarige man die wapens leverde aan de 50-jarige man, krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden. De rechtbank spreekt een 25-jarige man uit Nijmegen vrij van wapenhandel. Wel maakte hij zich schuldig aan witwassen en het bezitten van hennep en 2 vuurwapens. De rechtbank legt een gevangenisstraf van 338 dagen aan hem op.

Wapenhandel

Illustratieve afbeelding

De 50-jarige man kocht ruim anderhalf jaar verschillende vuurwapens en munitie in. Vervolgens verkocht hij dit met winst door aan verschillende klanten. De rechtbank rekent het de man aan dat hij totaal geen besef toont voor de grote gevaren die wapens met zich brengen en het doel waarvoor deze wapens door zijn klanten kunnen worden gebruikt. De rechtbank heeft de indruk dat wapenhandel voor de man heel gewoon is geworden. Zo praat hij in het bijzijn van zijn 12-jarige dochter over wapens en laat hij deze wapens aan anderen zien terwijl zij in de ruimte is. 

De man verkocht aan een undercoveragent verschillende wapens en munitie en legde aan hem verklaringen af over zijn wapenhandel. De rechtbank oordeelt dat de verklaringen in grote lijnen betrouwbaar zijn, omdat ze op veel onderdelen worden bevestigd door andere bewijsmiddelen, zoals tapgesprekken. Tegenover de undercoveragent verklaarde hij dat klanten van hem weleens een ripdeal doen. Verder zou de man ook wapens leveren die door een kogelwerend vest schieten en dat maakt hem ‘geen flikker’ uit, omdat hij niet degene is die de trekker overhaalt.

De straf die de rechtbank oplegt is lager dan de eis van de officier van justitie. Dit komt omdat de rechtbank een kortere periode van wapenhandel bewezen vindt. Ook gaat de rechtbank niet uit van wapenhandel met contacten over de grens. De man moet ook een bedrag van ruim 22 duizend euro aan de staat betalen. Dit bedrag komt overeen met de opbrengsten van de wapenhandel en de hennepteelt. 

Leveren van vuurwapens

De 47-jarige man leverde vuurwapens aan de oudste man. De rechtbank vindt 2 specifieke verkopen bewezen. Dit vindt de rechtbank onvoldoende om ook te bewijzen dat hij van wapenhandel een beroep en gewoonte heeft gemaakt en de man wordt daarom van dat deel vrijgesproken. De 47-jarige man is vlak voor het verkopen van de wapens aan de 50-jarige man veroordeeld voor wapenbezit. De rechtbank vindt het strafverzwarend dat hij na de eerdere uitspraak – waarin onder andere duidelijk wordt gemaakt dat je moet oppassen met wapens – wapens is gaan leveren.

Vrijspraak wapenhandel

De rechtbank spreekt de 25-jarige man uit Nijmegen vrij van wapenhandel. In het dossier zitten verschillende tapgesprekken waarvan de rechtbank overtuigd is dat de 25-jarige man en de 50-jarige man over wapens praten. Maar er is onvoldoende concreet bewijs dat de man de wapens daadwerkelijk kocht en verkocht.

Uitspraken