Laden...

Curator in faillissementen vastgoedmagnaat en holding moet inzage krijgen in administratie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Curator in faillissementen vastgoedmagnaat en holding moet inzage krijgen in administratie
Zutphen, 13 september 2021

De kortgedingrechter bepaalt dat de curator in de faillissementen van een voormalig vastgoedmagnaat en zijn holding inzage moet krijgen in de administratie van beide gefailleerden die in handen is van een curator van de failliete accountant van de vastgoedmagnaat en zijn bedrijf. 

De advocaat vordert als curator in de faillissementen van de vastgoedmagnaat en zijn bedrijf, afgifte van de administratie van beide gefailleerden. Deze administratie is in het bezit van een advocaat die optreedt als curator van de failliete accountant van de vastgoedmagnaat en zijn bedrijf. De vastgoedmagnaat heeft zich gevoegd aan de zijde van eiser, de curator in zijn faillissement. Daarnaast stelde hijzelf een vordering in, die inhoudt dat de administratie ook aan hem moet worden afgegeven. De advocaat van gedaagde vordert op zijn beurt - voor het geval dat de vorderingen worden toegewezen - de benoeming van een deskundige. Deze deskundige zou de administratie moeten opschonen. Informatie die geen betrekking heeft op de vastgoedmagnaat en zijn bedrijf zou niet afgegeven moeten worden.

Vordering vastgoedmagnaat afgewezen

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van de vastgoedmagnaat af, omdat de administratie van hem en zijn bedrijf aan de curator in de faillissementen - en niet aan hemzelf - ter beschikking moet worden gesteld

Vordering curator voor deel toegewezen

De vordering van de curator in de faillissementen van de vastgoedmagnaat en zijn holding wordt gedeeltelijk toegewezen. Documenten van de overleden moeder van de vastgoedmagnaat en de documentatie van één van de bedrijven krijgt hij niet. Mogelijk zitten tussen de aan de curator af te geven administratie documenten uit het accountantsdossier, maar dat is toegestaan omdat die voor zijn onderzoek in de faillissementen van belang kunnen zijn.

Geen deskundige benoemd

De voorzieningenrechter wijst de vordering van de andere advocaat af, omdat de curator belang heeft bij de documenten waarvan de afgifte wordt toegestaan. Omdat de derden van wie mogelijk stukken in de documenten staan, verbonden zijn met de vastgoedmagnaat en zijn bedrijf, bestaat er geen aanleiding voor de benoeming van een deskundige die een scheiding zou moeten aanbrengen.

Uitspraken