Laden...

De Staat mag Fort Beneden Lent ontruimen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > De Staat mag Fort Beneden Lent ontruimen
Arnhem, 19 april 2019

De kortgedingrechter wijst de vordering af van 1 van de krakers van Fort Beneden Lent om ontruiming van het fort te verbieden. De Staat (het Openbaar Ministerie) mag het fort dus ontruimen.

Vorig jaar september moesten de anti-kraak bewoners het fort verlaten, nadat de burgermeester van Nijmegen had besloten dat het te gevaarlijk was om het fort te bewonen. Door de hete zomer van 2018 was het waterpeil in de fortgracht namelijk dusdanig gezakt, dat explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aan de oppervlakte waren gekomen.

Beroep op huisrecht

Krakers bewonen het fort, in eigendom van Staatsbosbeheer, vanaf 5 maart 2019. Staatsbosbeheer deed daarvan aangifte bij de politie. Het Openbaar Ministerie liet op 6 maart 2019 al weten het fort te gaan ontruimen. Een van de krakers spande hierop een kort geding aan bij de rechtbank in Arnhem, om zo de ontruiming te laten verbieden. De kraker deed een beroep op het huisrecht en gaf aan dat ontruiming dit recht ernstig aantast. Ook gaf de kraker aan dat hij en zijn medebewoners juist heel goed voor het fort zorgen. Het fort stond vanaf september 2018 leeg en juist als het leeg staat vindt er vandalisme plaats, ontstaan er gevaarlijke situaties en verloedert het fort, aldus de kraker.

Vordering afgewezen

De rechter wijst de vordering van de kraker af. Dat de krakers na ontruiming op zoek moeten naar een nieuwe woning, kan geen rol spelen. Volgens de rechter mag Staatsbosbeheer als eigenaar van het fort zelf bepalen wie zij in het fort laat wonen en met wie zij afspraken daarover wil maken.

Uitspraken