Laden...

Deventer duo bestraft voor gewelddadige overval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Deventer duo bestraft voor gewelddadige overval
Zutphen, 02 juli 2019

De rechtbank veroordeelt twee 20-jarige mannen uit Deventer voor het gezamenlijk plegen van een gewelddadige diefstal. Een van hen krijgt 283 dagen jeugddetentie waarvan 150 dagen voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. De ander krijgt 24 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moeten beide mannen een schadevergoeding betalen.

De mannen beroofden op 15 augustus 2018 op gewelddadige wijze een man. Het slachtoffer dacht via Marktplaats computers te verkopen. Het duo lokte het slachtoffer een laat tijdstip naar een afgelegen plek en het slachtoffer moest samen met de mannen de computers overladen in de auto van de mannen. Daarna bedreigden zij het slachtoffer met een vuurwapen en dwongen hem om zijn sleutels en telefoon af te geven. Vervolgens sloten de mannen het slachtoffer op in zijn in zijn bus. De mannen beroofden het slachtoffer hiermee van een aantal waardevolle computers én joegen hem zeer veel angst aan.

Toepassing jeugdrecht

De psycholoog stelde vast dat bij 1 van de mannen geen aanwijzingen zijn voor een psychiatrische stoornis. Er is bij deze verdachte een autismespectrumstoornis vastgesteld. Zijn ontwikkeling is kenmerkend voor een minderjarige (met de leeftijd tussen de 13 en 18 jaar). De rechtbank past daarom bij de straftoemeting het jeugdrecht toe. Aan de jeugddetentie zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Deze bestaan onder andere uit jeugdreclasseringstoezicht, ambulante behandeling en begeleiding/hulpverlening.

Rol andere man

De rechtbank houdt bij de straftoemeting van de andere man het bijzonder rekening met zijn rol in het geheel. Hij was degene die het vuurwapen toonde en zeer bedreigend en intimiderend gedrag vertoonde.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen allebei een schadevergoeding van 9 duizend euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken