Laden...

Deventer trio veroordeeld voor betrokkenheid bij mensensmokkel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Deventer trio veroordeeld voor betrokkenheid bij mensensmokkel
Zutphen, 23 april 2024

De rechtbank veroordeelt 3 personen uit Deventer voor hun betrokkenheid bij mensensmokkel tot celstraffen. Een 43-jarige man krijgt voor zijn aandeel in het geheel een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk de hoogste straf.  Een 4e persoon uit Deventer krijgt 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 120 uur voor het witwassen van een geldbedrag van ruim 50 duizend euro. 

Drie van de daders hielpen 3 vrouwen uit Zuid-Amerika bij het verschaffen van toegang tot Nederland en het verblijf in Nederland. Een 43-jarige man had hierbij een leidende rol. Hij onderhield het contact met de prostituees en informeerde ze over de mogelijkheden om naar Nederland te reizen. Hij maakte voor de prostituees seksadvertenties en onderhield het contact met de klanten. Ook regelde hij het vervoer van en naar prostitutieafspraken. De prostituees gaven een percentage van hun inkomsten aan de man en hij regelde vervolgens de verdeling van het geld. Een 53-jarige man was de chauffeur van de prostituees. Hij haalde ze op bij aankomst in Nederland en bracht hen naar hun verblijfplaats. Ook vervoerde hij de prostituees van en naar hun afspraken. Een 53-jarige vrouw verhuurde haar woning aan de prostituees. Er is sprake van medeplegen omdat de daders een geolied samenwerkingsverband vormden en ieders rol daarin essentieel was. De daders handelden uit gewoonte en waren allemaal uit op verrijking.

De 43-jarige man verbleef in Nederland bij zijn moeder, een 69-jarige vrouw uit Deventer. De man had geen eigen bankrekening in Nederland. De inkomsten uit prostitutiewerkzaamheden werden contant in de brievenbus van zijn moeder gedaan of op haar rekening overgemaakt. De man haalde de bedragen vervolgens van haar rekening. Door haar rekening ter beschikking te stellen aan haar zoon maakte de 69-jarige vrouw zich schuldig aan witwassen. 

Illegaal in Nederland

De daders verklaarden dat zij niet op de hoogte waren dat de prostituees illegaal in Nederland verbleven. De rechtbank oordeelt dat de daders hiernaar onderzoek hadden moeten doen en tenminste de aanmerkelijke kans hebben aanvaard dat het verblijf van de vrouwen illegaal was. 

Straf

De 43-jarige man uit Deventer krijgt een celstraf van 20 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Deze man krijgt de hoogste straf, omdat hij een ledende rol had bij de mensensmokkel en het faciliteren van de prostitutiewerkzaamheden voor prostituees die illegaal in Nederland verbleven. De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Deventer en een 53-jarige vrouw uit Deventer tot een celstraf van 12 maanden waarvan 3 voorwaardelijk voor hun aandeel in het geheel.

De 69-jarige vrouw uit Deventer krijgt een voorwaardelijke celstraf van 1 maand en moet daarbij een taakstraf van 120 uur verrichten voor het medeplegen van witwassen.

Andere straffen dan eis

De opgelegde straf aan de 69-jarige vrouw is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De straffen voor de anderen waren iets lager dan de eis van de officier van justitie. Daarbij kijkt de rechtbank naar de gebruikelijke straffen die in een soortgelijke zaken worden opgelegd. 

Geld terugbetalen aan staat

De rechtbank oordeelt tot slot dat de 43-jarige man het geld dat hij heeft verdiend terug moet betalen aan de staat. Hat gaat hier om een bedrag van ruim 26 duizend euro. 

Uitspraken