Laden...

Dierenarts veroordeeld voor aanranden assistentes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Dierenarts veroordeeld voor aanranden assistentes
Zutphen, 14 oktober 2022

De rechtbank veroordeelt een 61-jarige man uit Wageningen voor het aanranden van meerdere assistentes in een dierenkliniek. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Daarbij moet de man een taakstraf van 240 uur verrichten. Verder moet de man de slachtoffers schadevergoeding betalen.

De rechtbank veroordeelt de man voor aanranding, omdat hij jarenlang tijdens zijn werk als dierenarts 4 assistentes meerdere keren aan de borsten heeft aangeraakt met seksuele intenties. Zij stonden samen met hem op spreekuur en de aanrakingen gebeurden in de meeste gevallen terwijl de man een grote hond onderzocht en de assistente die grote hond tegen zich aanhield.

Misbruik van machtspositie

De man maakte misbruik van zijn gezagspositie, status, rol en verantwoordelijkheid als werkgever, dierenarts en collega. Alle slachtoffers kampen met psychische problematiek als gevolg van het strafbare handelen van de man. 

Strafbepaling

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man voor zijn handelen geen enkele verantwoordelijkheid neemt. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat hij niet eerder voor soortgelijke zaken is veroordeeld. De rechtbank legt daarom een taakstraf van 240 uur op en daarbij – als stok achter de deur – een gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk. Voor het voorwaardelijk strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar. 

Schadevergoeding

Tot slot wijst de rechtbank aan alle 4 slachtoffers een schadevergoeding toe voor de psychische schade en zorg- en reiskosten. 

Uitspraken