Laden...

Dierenverhuuractiviteiten in de gemeente West Maas en Waal moeten worden gestaakt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Dierenverhuuractiviteiten in de gemeente West Maas en Waal moeten worden gestaakt
Arnhem, 20 december 2019

Een bedrijf uit de gemeente West Maas en Waal dat dieren verhuurt mag hier niet mee doorgaan. Het bedrijf stapte naar de voorzieningenrechter omdat de gemeente had besloten dat zij moest  stoppen met de dierverhuuractiviteiten. De activiteiten zouden in strijd met het bestemmingsplan zijn. Met de gang naar de rechter wilde het bedrijf afdwingen dat het besluit van de gemeente geschorst zou worden. De voorzieningenrechter wijst dit verzoek af.

Wijziging bestemmingsplan

Illustratieve afbeelding

Het bedrijf verhuurt sinds 1998  dieren in de Gemeente West Maas en Waal. Op 19 juli 2016 besloot de gemeente een principemedewerking te verlenen aan wijziging van het bestemmingsplan. Door de wijziging zouden de dierverhuuractiviteiten op de huidige locatie worden gelegaliseerd. Op 22 oktober 2019 trokken de gemeente dit besluit in, omdat het bedrijf niet alle vereiste gegevens heeft overgelegd die nodig zijn voor de totstandkoming van het ontwerpbestemmingsplan. Het bedrijf is het niet eens dat de principemedewerking is ingetrokken.

Belangenafweging

Omwonenden hebben al langere tijd overlast door de dierverhuuractiviteiten van het bedrijf. Zij verzochten de gemeente hiertegen op te treden. In november van dit jaar besloot de gemeente dat het bedrijf uiterlijk op 18 december 2019 zijn dierverhuuractiviteiten moet staken. Volgens de rechter heeft de gemeente dit terecht besloten. Aangezien op korte termijn geen wijziging van het bestemmingsplan plaatsvindt, mag de gemeente de belangen van omwonenden en het algemeen belang zwaarder laten wegen dan het belang van het bedrijf.

Uitspraken