Laden...

Docent cel in voor ontucht met leerling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Docent cel in voor ontucht met leerling
Arnhem, 11 maart 2022

De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man uit Vianen (Noord-Brabant) voor ontucht met een minderjarig meisje. De rechtbank legt een gevangenisstraf van 20 maanden op, waarvan 10 voorwaardelijk.

De werkte als docent op een middelbare school in Druten. De man verklaarde dat het begon met appcontact toen hij nog mentor was van het slachtoffer, wat vervolgens overging in seksueel getinte berichten en delen van naaktfoto's. Op het moment dat het appcontact begon was het slachtoffer 13 jaar oud. De man was meer dan 2 keer zo oud. Hij kreeg enige tijd later een seksuele relatie met het slachtoffer, waarbij zij op school en bij de man thuis seks hadden. De zaak kwam aan het rollen nadat het slachtoffer naar de politie stapte. 

Vertrouwen op grove wijze beschaamd

De rechtbank neemt de man zijn handelen erg kwalijk, nu het slachtoffer aan zijn opleiding was toevertrouwd en er sprake was van een gezagsrelatie. Een middelbare school zou een veilige plaats moeten zijn voor leerlingen. Een docent zou zijn leerlingen moeten beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in plaats van ze daaraan bloot te stellen. De man heeft met zijn handelen enkel zijn eigen lustgevoelens willen bevredigen en daarmee het vertrouwen dat zijn leerlingen, hun ouders en zijn collega's in hem mochten stellen op grove wijze beschaamd. Hiervoor bestaat ook geen enkele rechtvaardiging.

Strafbepaling

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man niet eerder met politie en justitie in aanraking is gekomen. Uit onderzoek door de reclassering blijkt dat het risico op herhaling van een soort gelijk delict laag is. De man heeft zelf de hulp ingeroepen van een psycholoog, waar hij nu reeds geruime tijd in behandeling is. 

Andere straf dan eis

De rechtbank komt lager uit dan de eis van de officier van justitie, maar houdt meer dan de officier van justitie rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man zoals die tijdens de zitting naar voren zijn gebracht. Zo heeft hij op eigen initiatief hulpverlening ingeschakeld. Verder is de man schuldbewust en open geweest over zijn handelen. 

Beroepsverbod

De rechtbank legt daarnaast een beroepsverbod van 5 jaar,  waardoor de man geen onderwijs aan minderjarigen mag geven. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 10 duizend euro aan het slachtoffer betalen. 

Uitspraken