Laden...

Duo cel in voor brandstichting bij lunchroom Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Duo cel in voor brandstichting bij lunchroom Arnhem
Arnhem, 11 oktober 2023

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Arnhem en een 46-jarige man uit Roermond tot een gevangenisstraf van 4 jaar voor brandstichting bij een lunchroom in Arnhem.  

Op 12 april 2022 stichtte het duo midden in de nacht brand in het pand aan de Steenstraat in Arnhem. Zij vernielden met een steen een ruit en gooiden daarna een jerrycan met brandbare vloeistof naar binnen, gevolgd door een brandende molotovcocktail. Door de brand verbrandde het meubilair in de lunchroom en ook het stucwerk op de muren bij die tafel was gebarsten en viel naar beneden. Door de brand ontstond veel rook. Deze rook trok vanuit de brandhaard in het pand naar buiten door het vernielde raam en via de openstaande ramen van de bovenwoningen daar naar binnen. Hierdoor moesten bewoners worden geëvacueerd. 

Camerabeelden

Op camerabeelden was te zien hoe het duo te werk ging. Hun DNA werd aangetroffen op meerdere voorwerpen die in de omgeving van de brand zijn gevonden en de politie herkende 1 van de mannen op de camerabeelden. De verklaring van de mannen dat zij er niks mee te maken hebben is volgens de rechtbank niet aannemelijk geworden. 

Gevoelens van angst en onveiligheid

De rechtbank veroordeelt de mannen voor het medeplegen van brandstichting. De brandstichting heeft niet alleen impact op de eigenaar van het pand en de bewoners van de bovenliggende woningen, maar zorgt ook voor gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Het gaat om een ernstig feit, waarbij alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf past. De rechtbank vindt het belangrijk om een signaal af te geven dat dit soort feiten, een aanslag op deze wijze midden in de nacht midden in de stad, tot zware straffen leiden.

Uitspraken