Laden...

Duo uit Apeldoorn cel in voor een straatroof

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Duo uit Apeldoorn cel in voor een straatroof
Zutphen, 04 april 2023

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Apeldoorn voor een straatroof, meerdere diefstallen en heling. Een 44-jarige plaatsgenoot maakte zich schuldig aan een straatroof en 2 diefstallen. De 50-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 14 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De 44-jarige man moet een gevangenisstraf van 10 maanden uitzitten, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. 

Op 22 oktober 2022 liep het duo midden in de nacht op 2 slachtoffers af. De 44-jarige man pakte 1 van de slachtoffers bij de kraag, gaf hem een klap in zijn gezicht en dreigde dat hij een mes bij zich had. Zo dwongen zij de slachtoffers om hun spullen af te staan. De 50-jarige man nam onder andere de telefoon en handtas aan van 1 van de slachtoffers. Vervolgens rende het duo samen weg met de weggenomen goederen. Later probeerde de 50-jarige man met 1 van de gestolen pinpassen te pinnen. In de woning van de 50-jarige man - waar de 44-jarige man op dat moment ook was – trof de politie een deel van de buit aan. Daarnaast vonden ze in de woning nog meerdere gestolen fietsen, een gestolen scooter en een balletjespistool. 

Gevoelens van angst en onveiligheid

Slachtoffers van straatroven kunnen daar nog lange tijd psychische klachten en een angstig gevoel aan overhouden. Dit bleek ook uit de indrukwekkende slachtofferverklaringen die zij tijdens de rechtszaak voorlazen. Daarnaast versterken dit soort feiten de gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving. De rechtbank rekent het de mannen aan dat zij zich kennelijk alleen hebben laten leiden door de zucht naar financieel gewin. De rechtbank ziet de 44-jarige man als de leider, aangezien hij de slachtoffers aansprak en dreigde dat hij een mes bij zich had. De rechtbank houdt hier rekening mee bij de straf. Bij het bepalen van de straf neemt de rechtbank in het nadeel van de mannen mee dat ze geen enkele verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun handelen. 

Straf

De rechtbank legt de 50-jarige man een gevangenisstraf op van 14 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en bijzondere voorwaarden. De 44-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden. Als bijzondere voorwaarden gelden onder meer meldplicht bij de reclassering en het meewerken aan drugs- en alcoholcontroles. De rechtbank legt een hogere straf op dan door de officier van justitie is geëist, omdat zij vindt dat de door de officier van justitie geëiste straf onvoldoende recht doet aan de ernst van de gepleegde feiten. 

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen nog een schadevergoeding van in totaal 2.700 euro betalen aan de slachtoffers van de straatroof. 

Uitspraken