Laden...

Duo uit Doetinchem veroordeeld voor uitgaansgeweld Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Duo uit Doetinchem veroordeeld voor uitgaansgeweld Arnhem
Arnhem, 18 september 2019

De rechtbank veroordeelt 2 Doetinchemmers van respectievelijk 31 en 27 jaar tot gevangenisstraffen. Het duo maakte zich schuldig aan uitgaansgeweld in het centrum van Arnhem tegen 2 andere mannen.

Het uitgaansgeweld vond plaats op 10 maart 2019. Daarbij stak de 31-jarige man het slachtoffer met een mes in zijn kuit en sloeg de 27-jarige man het slachtoffer met een riem in zijn gezicht. De rechtbank kwalificeert het handelen van de 31-jarige man als poging zware mishandeling, bedreiging en openlijk geweld. Zijn 27-jarige kompaan maakte zich schuldig aan mishandeling en openlijk geweld.

Geen zelfverdediging

De 31-jarige man deed wat betreft het steken met het mes een beroep op zelfverdediging. De rechtbank verwerpt dit beroep. De man zocht zelf de confrontatie met het slachtoffer op en liep hem daarna achterna. Toen het slachtoffer viel maakte hij een schoppende beweging in zijn richting. Vervolgens ontstond een worsteling waarbij de man het slachtoffer in zijn kuit stak. De 31-jarige man is hierin de aanstichter geweest.

Andere straf dan eis

De rechtbank houdt bij de keuze en hoogte van de opgelegde straffen rekening met de rollen van de mannen in het geheel. De rechtbank komt tot lichtere varianten van geweld dan de officier van justitie heeft geëist. Daarom krijgt de oudste man een gevangenisstraf van 10 maanden opgelegd.

De officier van justitie eiste voor de 27-jarige man naast de gevangenisstraf ook een werkstraf. Momenteel krijgt de man intensieve behandeling en begeleiding. Daarom is volgens de rechtbank een gevangenisstraf van 202 dagen, waarvan 90 voorwaardelijk met reclasseringstoezicht voldoende passend. 

Schadevergoeding

Tot slot moeten beide mannen een deel van zijn door het geweld opgelopen schade aan 1 van de slachtoffers betalen.

Uitspraken