Laden...

Duo uit Winterswijk bestraft voor dealen en bezitten drugs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Duo uit Winterswijk bestraft voor dealen en bezitten drugs
Zutphen, 11 december 2020

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man en een 21-jarige man uit Winterswijk voor het (deels) samen dealen in hard- en softdrugs en het samen aanwezig hebben daarvan. De oudste man krijgt een celstraf van 14 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk, terwijl de 21-jarige man –naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden - een taakstraf van 240 uur moet uitvoeren. 

De oudste man dealde vanaf november 2018 zo'n 14 maanden op verschillende momenten in xtc, speed, amfetamine, wiet en hasj. De jongste man dealde vanaf januari 2020 ongeveer 2 maanden - samen met de 35-jarige man - in hard- én softdrugs. Zij verbleven toen samen in zijn woning in Winterswijk. Bij aanhouding en fouillering van de oudste man en bij doorzoeking van de woning, nam de politie xtc-pillen, speed en hennep in beslag. De mannen maakten zich daarmee samen schuldig aan het opzettelijk aanwezig hebben van drugs. Ook vernielde de oudste man begin dit jaar een ruit van een flatgebouw en werkte niet mee aan een verplichte blaastest van de politie.

Dagbesteding en behandeling

De 35-jarige man heeft een flink strafblad. Voordat hij begon met dealen, zat hij een lange gevangenisstraf uit. Dit werkt strafverzwarend. Daarnaast moet de man verplicht meewerken aan dagbesteding en ambulante behandeling tegen zijn verslaving. Zijn gebruik van alcohol en drugs zal worden gecontroleerd. Als de reclassering dat nodig vindt, moet de man ook beschermd gaan wonen om de kans op nieuwe strafbare feiten te verminderen.

Geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf

Bij de jongste is een veel kortere periode bewezen verklaard. Hij heeft maar zeer beperkt verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen. Wel heeft de man zelf zorg en begeleiding geregeld om zijn leven weer op de rit te krijgen. De rechtbank geeft de man nog een kans en legt hem in plaats van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf een taakstraf op.

Vrijspraak voor mondelinge bedreiging

De 35-jarige man werd ook aangeklaagd voor het mondeling bedreigen van een buurtgenoot. Vanwege onvoldoende overtuigend bewijs spreekt de rechtbank hem hiervan vrij. Het verzoek om schadevergoeding van de buurtgenoot wordt daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Uitspraken