Laden...

Duo veroordeeld voor uitvoer van hard- en softdrugs naar Denemarken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Duo veroordeeld voor uitvoer van hard- en softdrugs naar Denemarken
Zutphen, 25 januari 2021

De rechtbank veroordeelt 2 mannen van 19 en 27 jaar tot gevangenisstraffen van respectievelijk 30, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en 36 maanden voor de uitvoer van hard- en softdrugs naar Denemarken. 

Illustratieve afbeelding

De politie hield de 2 mannen in de nacht van 20 augustus 2020 op de Rijksweg A1 in Wilp,  gemeente Voorst, staande. De mannen waren op weg naar Denemarken. De politie kreeg een anonieme tip dat in de auto waarin de mannen rijden drugs worden vervoerd. Bij doorzoeking vond de politie in een verborgen ruimte onder het middenconsole bijna 3 kilo cocaïne en ruim 11 kilo hasj.

​Bekennende en ontkennende verklaringen

De 19-jarige bestuurder verklaarde dat hij wist dat er verdovende middelen in de auto verborgen lagen en dat hij op weg was naar Denemarken om dit af te leveren. De 27-jarige man stelde dat hij niet wist dat er drugs in de auto verborgen zaten. Hij was op weg naar Denemarken om daar vakantie te vieren en kreeg slechts een lift.

Ontkennende verklaring ongeloofwaardig

De rechtbank vindt bewezen dat ook de 27-jarige man betrokken was bij het drugstransport. Uit onderzoek naar de telefoon van de man blijkt dat hij in de dagen voorafgaand aan het drugstransport berichten stuurde over een eerder drugstransport naar Denemarken, waarbij hij ook betrokken was. De uitvoering van het eerdere transport kwam nagenoeg overeenkwam met het drugstransport op 20 augustus 2020.

Verder stuurde de man op 18 augustus 2020 een bericht waarin hij vertelt dat er wordt gezocht naar een bijrijder. Op zitting verklaarde de 27-jarige dat dit ging over de vakantie naar Denemarken op 20 augustus 2020. De verklaring dat hij de inhoud van deze berichtjes verzonnen zou hebben om indruk te maken op de ontvangers vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Volgens de rechtbank vervoerde de man met voorwaardelijke opzet drugs naar Denemarken.

Strafbepaling

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de oriëntatiepunten die voor de uitvoer van hard- en softdrugs gelden. De hoeveelheid aangetroffen drugs maken een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden passend.

De rechtbank legt de 19-jarige man een lagere straf op, om zijn jonge leeftijd en het feit dat hij direct openheid van zaken gaf. Bij de 27-jarige man komt de rechtbank tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden. Daarbij hield de rechtbank rekening met het feit dat de man eerder met justitie in aanraking is geweest en dat hij tijdens de drugstransport nog in een proeftijd liep. Daarnaast rekent de rechtbank het de man aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden.

Uitspraken