Laden...

Duo veroordeeld voor woningoverval Beekbergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Duo veroordeeld voor woningoverval Beekbergen
Arnhem, 02 juli 2019

De rechtbank veroordeelt een 18-jarige jongen en een 46-jarige man voor een woningoverval in Beekbergen. Daarnaast veroordeelt de rechtbank de jongen voor een poging tot diefstal van een bromfiets. De jongen krijgt 7 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. De jongen was minderjarig tijdens de overval. Daarnaast moet hij een taakstraf van 200 uur uitvoeren. De 46-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar.

Het 78-jarige slachtoffer van de woningoverval deed op 29 december 2018 haar voordeur open toen er op haar ramen werd geklopt. Er stond een jongeman voor haar die zijn hond kwijt was, zo vertelde hij. Daarna stormde een volwassen man met gezichtsbedekking naar binnen. Er ontstond een worsteling in de hal en de woonkamer waarbij het slachtoffer op haar buik op de grond terechtkwam. Zij is daar door de jongen en de man aan haar handen en voeten vastgebonden met tiewraps en ducttape en zij is geschopt. Haar ogen en mond werden ook afgeplakt met tape terwijl zij op de grond lag. Het slachtoffer is gewond zo achtergelaten. De daders maakten in ieder geval 5 duizend euro en een mobiele telefoon buit.

Voormalige huurbaas

Het slachtoffer is de voormalige huurbaas van de man. De jongen bekende dat hij de overval samen met de man heeft gepleegd. De man ontkende elke betrokkenheid. Maar de rechtbank vindt bewezen dat de man de overval heeft gepleegd.

Strenge voorwaarden

De rechtbank veroordeelt de jongen tot 7 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij gelden strenge voorwaarden. Zo moet de jongen binnen een (gesloten) instelling verblijven. Verder staat hij onder elektronisch toezicht. Dit houdt in dat voor maximaal 1 jaar een enkelband draagt. Ook moet de jongen therapieën volgen. Daarnaast legt de rechtbank de jongen de (voor jeugdigen) maximale werkstraf op van 200 uur. De rechtbank houdt hierbij rekening met het feit dat het voor de jongen de eerste keer is dat hij met politie en justitie in aanraking komt en dat beide feiten hem in verminderde mate kunnen worden toegerekend. De woningoverval is wel meteen een heel ernstig feit. Deze straf is van een andere orde dan die aan zijn volwassen mededader is opgelegd, omdat de jongen onder het minderjarigenstrafrecht valt.

​Hogere straf

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 5 jaar voor de 48-jarige man. Kijkend naar de ernst van het feit vindt de rechtbank dat niet lang genoeg. Daarom legt ze een gevangenisstraf op van 6 jaar. De man voerde namelijk een vooropgezet plan uit waarbij hij een kwetsbare minderjarige inzette om te helpen met de overval. Het gaat verder om een oudere dame als slachtoffer die de man bovendien kende. De rechtbank neemt het beide daders kwalijk dat het slachtoffer vastgebonden en in hulpeloze toestand is achtergelaten. De rechtbank weegt verder ook mee dat de man op geen enkele manier verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daad.

​Schadevergoeding

Tot slot moeten beide daders een schadevergoeding van  ruim 8.300 euro aan het slachtoffer betalen. Dat bedrag bestaat onder meer uit 2 duizend euro immateriële schade.

Uitspraken