Laden...

Dutch Dairy Products mag haar recht van weg over de percelen van Derks Pensioen en Lindestam gebruiken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Dutch Dairy Products mag haar recht van weg over de percelen van Derks Pensioen en Lindestam gebruiken
Arnhem, 22 januari 2020

Dutch Dairy Products heeft een recht van weg over de percelen van Derks Pensioen en Lindestam en mag daarom de ontsluitingsweg naar de Cranenburgsestraat in Groesbeek gebruiken. Dat betekent dat Derks Pensioen en Lindestam de sleutels van de poorten op de ontsluitingsweg aan Dutch Dairy Products moeten afgeven. Ook mogen zij geen obstakels op hun percelen plaatsen die aan het gebruik door Dutch Dairy Products in de weg staan. Dat oordeelt de kortgedingrechter.

Dutch Dairy Products vordert in het kort geding dat Derks Pensioen en Lindestam de ontsluitingsweg in richting van de Cranenburgsestraat in Groesbeek vrij moeten maken en houden, dat zij de poorten op de ontsluitingsweg moeten verwijderen dan wel niet meer mogen afsluiten en dat Derks Pensioen en Lindestam haar recht van weg moeten respecteren.

Volgens Derks Pensioen en Lindestam heeft Dutch Dairy Products geen belang bij het gebruik van de ontsluitingsweg naar de Cranenburgsestraat omdat zij ook nog een andere ontsluitingsweg kan gebruiken, namelijk de weg die naar de Dennenkamp voert. Door de ontsluitingsweg naar de Cranenburgsestraat te willen gebruiken maakt Dutch Dairy Products misbruik van haar bevoegdheid, zo vinden Derks Pensioen en Lindestam.

Geen opheffing

In het kort geding staat vast dat Dutch Dairy Products een erfdienstbaarheid van weg heeft. Omdat zij dit recht van weg heeft mag zij de ontsluitingsweg naar de Cranenburgsestraat gebruiken. Derks Pensioen en Lindestam hebben geen opheffing van de erfdienstbaarheid gevorderd en dat kan ook niet in een kort geding. Daarvoor moeten ze naar de bodemrechter. Dat betekent dat Dutch Dairy Products de ontsluitingsweg moet kunnen gebruiken en dat Derks Pensioen en Lindestam dat niet mogen tegenhouden.

Sleutels

Derks Pensioen en Lindestam mogen als eigenaar wel poorten op hun percelen plaatsen en deze poorten afsluiten met een (hang)slot. Zij hoeven de poorten daarom niet te verwijderen. Wel moeten zij aan Dutch Dairy Products de sleutels ter beschikking stellen van die poorten, zodat Dutch Dairy Products zonder daarbij afhankelijk te zijn van Derks Pensioen en Lindestam gebruik kan maken van de ontsluitingsweg naar de Cranenburgsestraat. Ook mogen Derks Pensioen en Lindestam geen obstakels op de ontsluitingsweg plaatsen die aan gebruik daarvan door Dutch Dairy Products in de weg staan.

Uitspraken