Laden...

Epenaar krijgt tbs met dwangverpleging voor poging doodslag op partner moeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Epenaar krijgt tbs met dwangverpleging voor poging doodslag op partner moeder
Zutphen, 31 oktober 2023

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 27-jarige man uit Epe voor poging doodslag tot tbs met dwangverpleging. 

Illustratieve afbeelding

In januari 2023 pakte de man uit de keukenla een mes en viel daarmee de vriend van zijn moeder aan.  Er volgde een worsteling tussen de man en het slachtoffer. Het slachtoffer liep steekwonden op, waaronder een in zijn hals. De man verkeerde in een psychose en verklaarde dat hij destijds dacht dat het slachtoffer een pistool pakte en hem wilde neerschieten. Er was echter geen pistool in huis.

Niet toerekeningsvatbaar

Volgens de rechtbank is de man schuldig aan poging doodslag, omdat het steken met het mes tot de dood had kunnen leiden. Bijvoorbeeld als de man het slachtoffer in zijn halsslagader raakte.

Een psychiater en een psycholoog stelden vast dat de man lijdt aan schizofrenie. Daarnaast is de man verslaafd aan verdovende middelen. De man handelde volledig onder invloed van zijn stoornissen. De steekpartij kan daarom niet aan hem worden toegerekend. Dat betekent dat de rechtbank hem geen straf kan opleggen.

Langdurige behandeling

De rechtbank legt de man wel de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Het herhalingsgevaar is hoog en de problematiek van de man is hardnekkig. De man moet daarom langdurig en intensief behandeld worden voordat hij verantwoord kan terugkeren in de maatschappij. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man 1.000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen voor het psychisch leed dat hij hem aandeed. 

Uitspraken