Laden...

Ex-militair vrijgesproken van overtreding van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Ex-militair vrijgesproken van overtreding van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg
Arnhem, 03 februari 2020

De militaire kamer spreekt een 28-jarige ex-militair uit Leek vrij van het overtreden van een artikel uit de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).  

Steken/zetten van een infuusnaald

Illustratieve afbeelding

In de zomer van 2017 stak de man na afloop van een door hem gegeven training “zelfhulp kameradenhulp” een infuusnaald in de arm van een soldaat. Dit deed hij nadat de soldaat aangaf dit wel eens te willen ervaren. Bij het zetten van de infuusnaald nam de ex-militair geen bloed of weefsel van de soldaat af. De soldaat deed hier pas later melding van, omdat hij niet als mietje gezien wilde worden.

Vrijspraak

De ex-militair wordt vrijgesproken, omdat het zetten van de infuusnaald in dit geval geen handeling is die onder artikel 96 de Wet BIG valt zoals was ten laste gelegd door het Openbaar Ministerie. Dit artikel uit de Wet BIG ziet namelijk op handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg die rechtstreeks betrekking hebben op het bevorderen of bewaken van de gezondheid van een persoon en daarvan was in dit geval geen sprake.

Uitspraken