Laden...

Financieel adviseur veroordeeld voor verduisteren geld cliënt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Financieel adviseur veroordeeld voor verduisteren geld cliënt
Zutphen, 07 augustus 2018

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 72-jarige financieel adviseur (hierna: adviseur) uit Elst voor verduistering van geld van zijn cliënt (het slachtoffer). De man krijgt een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 8.000 euro betalen. Daarnaast mag de adviseur 5 jaar lang zijn beroep niet uitoefenen. De straf is daarmee gelijk aan de eis van de officier van justitie

Verduistering ruim 8.000 euro

Het slachtoffer kampte in 2008 met financiële problemen en werd gedwongen zijn eigen huis te verkopen. Via de bank kwam hij met een financieel adviseur in aanraking.  Sindsdien maakte het slachtoffer gebruik van de financiële dienstverlening van de adviseur en heeft hij hem gemachtigd om zijn belastingzaken te verzorgen. Daarvoor heeft het slachtoffer de adviseur gemachtigd om het bankrekeningnummer te wijzigen naar die van de adviseur.

Uit onderzoek bleek dat de belastingdienst over een aantal jaren ruim 8.000 euro over heeft gemaakt naar het rekeningnummer van de adviseur. Dit geld was voor het slachtoffer. De adviseur zou hiermee schulden van het slachtoffer aflossen. Maar de adviseur gebruikte het geld voor andere doelen, onder andere aankopen in diverse winkels, brandstof en een bezoek aan een dierentuin.

Vertrouwen beschaamd

Door het handelen van de adviseur heeft het slachtoffer financieel flink nadeel geleden. Daarnaast is het vertrouwen dat het slachtoffer in zijn financieel adviseur mocht hebben ernstig beschaamd. Het slachtoffer kwam tot ontdekking van deze misstanden, doordat hij werd aangehouden door de politie bij een verkeerscontrole waar ook de Belastingdienst aan deelnam.

Uitspraken