Laden...

Flexzorg moet gemeenten terugbetalen voor niet-verleende zorg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Flexzorg moet gemeenten terugbetalen voor niet-verleende zorg
Zutphen, 03 april 2020

Flexzorg heeft geen recht op het bedrag van de rekeningen die de gemeente Apeldoorn, en nog een aantal andere gemeenten, nog niet hadden betaald. En Flexzorg moet  € 159.588,98 terugbetalen aan de gemeenten, omdat zij minder zorg heeft verleend dan waarvoor zij betaald is. Dat oordeelt de rechtbank vandaag.

Achtergrond

Flexzorg is een zorgaanbieder uit Apeldoorn. Flexzorg en de gemeenten sloten 2 overeenkomsten met elkaar af. Op basis van die overeenkomsten verleende Flexzorg zorg aan mensen die daarvoor van hun gemeente een indicatie hadden gekregen. Flexzorg stuurde hiervoor facturen aan de gemeenten. De gemeenten betaalden die facturen voor een deel. Een deel van de facturen betaalden zij niet, omdat zij van mening waren dat Flexzorg niet heeft aangetoond dat zij de zorg die zij factureerde ook daadwerkelijk heeft geleverd. De gemeenten schortten daarom de betaling van die facturen op.

Flexzorg onderbouwt in rekening gebrachte zorg onvoldoende

Flexzorg eiste in deze zaak dat de gemeenten de onbetaald gebleven facturen alsnog aan haar moeten betalen. De rechtbank wijst de vorderingen van Flexzorg af. Flexzorg heeft namelijk onvoldoende onderbouwd dat zij de zorg die zij aan de gemeenten in rekening heeft gebracht - waarvan de gemeenten de betaling hebben opgeschort - daadwerkelijk heeft verleend. Daarom kan de rechtbank niet vaststellen dat Flexzorg aanspraak kan maken op het bedrag waarvan de gemeenten de betaling hebben opgeschort.

Gemeenten krijgen geld terug

De gemeenten stelden een tegenvordering in. Zij willen een deel van het door hen al betaalde bedrag van Flexzorg terugkrijgen, omdat Flexzorg volgens hen minder zorg heeft verleend dan waarvoor zij betaald heeft gekregen. De gemeenten beroepen zich erop dat Flexzorg ongerechtvaardigd is verrijkt.
De rechtbank wijst de tegenvordering van de gemeenten gedeeltelijk toe. De rechtbank maakt aan de hand van een schatting een berekening van het bedrag dat Flexzorg teveel aan de gemeenten in rekening heeft gebracht en waarmee Flexzorg dus ongerechtvaardigd is verrijkt. Flexzorg moet een bedrag van € 159.588,98 , en de proceskosten, terugbetalen aan de gemeenten.

De volledige uitspraak publiceren wij zo snel mogelijk onder dit nieuwsbericht.

Uitspraken