Laden...

Footasylum mag geen kleding met teken KWD in Benelux verkopen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Footasylum mag geen kleding met teken KWD in Benelux verkopen
Arnhem, 29 oktober 2019

De Engelse vennootschap Footasylum mag niet langer sportieve (urban) kleding uit haar KINGS WILL DREAM-collectie op de markt brengen voor zover die kleding is voorzien van het teken KWD en/of het logo KWD met kroontje erboven. Dat heeft de kortgedingrechter op vordering van KWD Sport beslist.

Het in Nederland gevestigde KWD Sport brengt sinds eind jaren ’80 functionele sportkleding op de markt onder haar eigen merk KWD. KWD Sport liet het merk KWD in 2000 registreren als Benelux-woordmerk. Begin 2019 kwam KWD Sport erachter dat Footasylum sportieve vrijetijdskleding uit de door haar ontwikkelde KINGS WILL DREAM-collectie online en in fysieke winkels in Nederland aanbied. Op die kleding stond het teken KWD in blokletters en/of het logo KWD met kroontje daarboven. Volgens KWD maakte Footasylum daarmee inbreuk op haar Benelux-merk en zij stapte daarom naar de kortgedingrechter.  

Inbreuk op merkrecht

De kortgedingrechter oordeelt dat het woordmerk KWD van KWD Sport en het teken/logo KWD (met kroontje) van Footasylum globaal beoordeeld dezelfde totaalindruk maken. Bij mensen die op zoek zijn naar (functionele) sportkleding en/of sportieve vrijetijdskleding kan daardoor verwarring tussen de 2 bedrijven en de herkomst van de kleding ontstaan. Daarnaast kan de indruk worden gewekt dat enig verband tussen KWD Sport en Footasylum bestaat. Op grond van de merkrechten van KWD Sport levert dat in de Benelux een zodanige inbreuk op, dat de kortgedingrechter bepaalt dat Footasylum de kleding uit haar KINGS WILL DREAM-collectie - met daarop het teken/logo KWD (met kroontje) - niet langer in de Benelux op de markt mag brengen. Dat geldt ook voor de verkoop/aanprijzing via internet of social media.

Uitspraken