Laden...

Geen overtuigend bewijs, rechter spreekt man uit Zevenaar vrij voor veroorzaken ontploffing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen overtuigend bewijs, rechter spreekt man uit Zevenaar vrij voor veroorzaken ontploffing
Arnhem, 28 december 2018

De rechtbank heeft vandaag een 46-jarige man uit Zevenaar vrijgesproken van het veroorzaken van een ontploffing van een brandblusser. Bij dit voorval liep zijn destijds 13-jarige nichtje fors letsel aan haar been op.

Ernstige verwondingen

Illustratieve foto

Het meisje was op oudjaarsavond vuurwerk aan het afsteken toen zij voelde dat iets hard tegen haar rechterbeen aan kwam. Ze moest direct naar het ziekenhuis. Daar bleek dat dat ze een zes centimeter lange snijwond aan haar knie had en dat haar knieschrijf was gebroken. Ook was de spierpees gedeeltelijk verscheurd en had ze een verscheuring van het botvlies. Tijdens de behandeling op de zitting bleek het meisje tot op de dag van vandaag nog last te  hebben van haar knie.

Wel of niet veroorzaker

De rechtbank moest beoordelen of het letsel bij het meisje was ontstaan door toedoen van de man. De man had namelijk een rookbom gemaakt van een brandblusser en hem werd verweten dat deze brandblusser ontploft was, zodat een deel van de ontplofte brandblusser tegen het been van zijn nichtje was gekomen.

Geen zekerheid

De man ontkende dat de brandblusser was ontploft. Getuigen verklaarden wisselend over de mogelijke ontploffing. Zo hoorden alle getuigen één of meer knallen, maar er werd wisselend verklaard over het precieze moment van de knallen. Ook werd wisselend verklaard over de oorzaak van de knallen, sommige getuigen verklaarden namelijk dat er zwaar, illegaal vuurwerk werd afgestoken. De brandblusser werd niet gevonden en het onderzoek ter plaatse leverde geen concreet bewijs op. Ook het medische onderzoek gaf geen duidelijkheid over wat het letsel precies had veroorzaakt.

De rechtbank kon niet met zekerheid vaststellen dat het letsel was ontstaan door toedoen van het handelen van de man en sprak de man dus vrij.

Uitspraken