Laden...

Geen schadevergoeding voor filialen Bakker Bart

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen schadevergoeding voor filialen Bakker Bart
Nijmegen, 11 maart 2016

Tien filiaalhouders van de Bakker Bart stapten naar de rechter omdat zij het niet eens zijn met de hoge huurprijzen. Ook zou het moederbedrijf te veel vragen voor de prijs van het deeg.
De kantonrechter heeft de vorderingen - waaronder het betalen van een schadevergoeding - afgewezen. Volgens de rechter hebben de bakkerijen onvoldoende aangetoond dat het moederbedrijf haar zorgplicht ten opzichte van de winkeliers heeft geschonden door niet in te gaan op het verzoek van de filialen om de overeenkomsten van partijen - tussentijds - aan te passen

Nieuw huurconditiestelsel

De bakkerijen huren hun bakkerswinkel van de franchisegever. In 2009 is met instemming van de bakkerijen en hun adviseurs een nieuw huurconditiestelsel ingevoerd. De huurprijzen van de winkels zijn sindsdien niet langer rechtstreeks gekoppeld aan de omzet van de winkels, maar gelijk aan de huurprijs die franchisegever betaalt. Deze prijs wordt nog wel verhoogd met een exploitatiecorrectie - te ontvangen uit of te betalen aan een solidariteitsfonds – en die is afhankelijk van de individuele situatie. Na de invoering van dit nieuwe stelsel is de financiële situatie van de winkels - in enkele gevallen fors - verslechterd.

Marge

De rechter vindt dat de winkeliers onvoldoende feitelijk hebben onderbouwd dat de verslechterde financiële situatie in hun individuele geval komt door een niet voorzienbaar gevolg van het nieuwe huurconditiestelsel. Ook mist de rechter goede argumenten voor het feit dat het moederbedrijf een onredelijk hoge groothandelsmarge zou hebben gehanteerd bij de levering van deegwaren. Alhoewel dat percentage op zich genomen hoog is, vindt de rechter dit voor deze omstandigheden redelijk. Dit kwam uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de adviseurs van de filialen.
Verder vinden de bakkerswinkels nog dat ze een arbeidsovereenkomst hebben met het moederbedrijf, dan zou je zulke hoge bedragen/marges niet opgelegd moeten krijgen. Ook dit hebben de filialen onvoldoende onderbouwd.

 Daarom heeft de rechter alle vorderingen van de Bakker Bart-filialen afgewezen.

Uitspraken