Laden...

Geen straf na vechtpartij kermis Veessen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen straf na vechtpartij kermis Veessen
Zutphen, 05 augustus 2021

De rechtbank ontslaat een 42-jarige man uit Almelo en een 28-jarige man uit Zijderveld van alle rechtsvervolging vanwege noodweerexces. De mannen waren betrokken bij een gevecht op de kermis in Veessen in 2018, waarbij meerdere klappen en schoppen zijn uitgedeeld.

Illustratieve afbeelding

Op 3 juni 2018 werden de mannen 's nachts wakker van lawaai bij hun caravans. Deze stonden op een privéterrein vlakbij de kermis. Eenmaal buiten zagen zij meerdere jongens om de suikerspinkraam van 1 van de mannen staan en erop klimmen. De mannen waren in de veronderstelling dat het ging om dezelfde groep jongens als waar ze het eerder die dag een conflict mee hadden en renden erop af. Bij de kraam is een gevecht ontstaan tussen de 2 mannen en de groep jongens.

Noodweerexces

De mannen deden beroep op noodweerexces, omdat zij handelden onder invloed van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling nadat ze de groep jongens rond de kraam zagen staan. Eerder op de dag waren de mannen op hun privéterrein belaagd door een groep jongens. Daarbij was het 's avonds laat en dachten zij dat ze hun eigendom moesten verdedigen.

Ontslag van rechtsvervolging

Volgens de rechtbank zijn beide mannen te ver gegaan in de verdediging van de kraam. Maar de rechtbank vindt ook dat deze overschrijding van de grenzen van proportionaliteit en subsidiariteit hen niet worden toegerekend. Hun beroep op noodweerexces slaagt en de rechtbank ontslaat beide mannen van alle rechtsvervolging. Zij krijgen geen straf voor de vechtpartij. De officier van justitie eiste 60 uur voorwaardelijke taakstraf voor de 28-jarige man. Voor de 42-jarige man eiste de officier ontslag van alle rechtsvervolging.

Uitspraken