Laden...

Geen straf voor vrouw die moeder mishandelde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen straf voor vrouw die moeder mishandelde
Zutphen, 05 januari 2023

De rechtbank legt geen straf op aan een 60-jarige vrouw die haar moeder, een 85-jarige dementerende vrouw, heeft mishandeld. De mishandeling is als gevolg van de diagnose schizofrenie niet aan de vrouw toe te rekenen. Omdat de vrouw momenteel wordt behandeld in het kader van een civielrechtelijke zorgmachtiging, legt de rechtbank aan de vrouw geen strafrechtelijke maatregel (tbs) op. 

Op 27 april 2022 bracht de vrouw haar moeder in de nacht naar het ziekenhuis. De 85-jarige vrouw had open wonden en bloeduitstortingen op haar armen, handen en borst. De moeder kon vanwege haar dementie de artsen niet vertellen hoe zij aan dit letsel kwam. Haar dochter kwam erg verward over. Zij vertelde de artsen dat zij naast haar moeder sliep en wakker werd omdat haar moeder een rochelend geluid maakte. De vrouw dacht toen dat haar moeder gewurgd werd. De politie trof in de auto van de vrouw 2 plankjes met daarop bloed aan. Bij de politie verklaarde de vrouw dat zij haar moeder met 1 plankje had geslagen, omdat zij haar moeder wilde bevrijden van degene die haar aan het wurgen was. Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat haar moeder daadwerkelijk door een indringer werd belaagd.

Schuldig aan poging tot zware mishandeling

Aan de vrouw is primair ten laste gelegd dat zij haar moeder zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Omdat de rechtbank oordeelt dat met de verwondingen van de 85-jarige vrouw geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel, spreekt ze de vrouw hiervan vrij. Wel vindt de rechtbank dat het slaan met het plankje tot zwaar lichamelijk letsel had kunnen leiden. De vrouw is daarom wel veroordeeld voor de subsidiair ten laste gelegde poging tot zware mishandeling. 

Geen straf

Door een psychiater is vastgesteld dat de 60-jarige vrouw lijdt aan schizofrenie. Tijdens het plegen van de mishandeling handelde de vrouw volledig onder invloed van haar stoornis. De rechtbank oordeelt daarom dat de mishandeling niet aan de vrouw kan worden toegerekend, waardoor aan de vrouw geen straf kan worden opgelegd.

Geen tbs

De vrouw was mantelzorger van haar moeder en werd al jaren niet behandeld voor haar stoornis. Volgens de psychiater kon onder deze specifieke omstandigheden de mishandeling plaatsvinden. Ondertussen is haar moeder opgenomen in een verzorgingsinstelling en wordt de vrouw behandeld voor haar stoornis. Daarnaast is de vrouw niet eerder met justitie in aanraking geweest, waardoor de rechtbank de kans op een gevaar voor personen of goederen laag inschat. Om deze reden legt de rechtbank geen tbs op.

Uitspraken