Laden...

Geldboete militair voor lossen ongewild schot in uitzendgebied

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geldboete militair voor lossen ongewild schot in uitzendgebied
Arnhem, 06 juli 2020

De militaire kamer veroordeelt een 48-jarige militair tot een geldboete van 750 euro. De militair maakte zich schuldig aan het lossen van een ongewild schot, omdat hij onvoldoende rekening hield met de veiligheidsmaatregelen.

Illustratieve afbeelding

De militair loste in de koffiecorner van het kamp Midgard in Bamako (Mali) ongewild een schot nadat hij de veiligheidsmaatregelen onvoldoende in acht nam. Op het moment dat het schot gelost werd, waren er naast de militair nog 5 andere personen in de koffiecorner aanwezig. Ook stond er onder meer een bank en ander meubilair. De kogel veroorzaakte geen letsel of schade, maar dit had wel kunnen gebeuren door mogelijke terugkaatsing. Hierdoor was gemeen gevaar voor personen en goederen te duchten.

Andere straf

De officier van justitie had een taakstraf geëist voor het opzettelijk overtreden van het dienstvoorschrift. De militaire kamer acht geen opzet maar schuld bewezen en legt in dit geval een geldboete op. Verder houdt de militaire kamer rekening met het blanco strafblad van de militair en het feit dat uit zijn proceshouding is gebleken dat de militair zich van zijn fout bewust is en dat hij verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn gedrag.

Uitspraken