Laden...

Gelderse cosmetisch arts veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens videoconsult

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gelderse cosmetisch arts veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens videoconsult
Arnhem, 22 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige cosmetisch arts uit de gemeente Berg en Dal tot een voorwaardelijke celstraf van 5 maanden. Daarbij moet de man een taakstraf van 120 uur  uitvoeren. De arts pleegde 2 zedendelicten en maakte zich schuldig aan dwang. Hij vertoonde seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens 2 videoconsulten met zijn patiënte. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Illustratieve afbeelding

In mei 2022 ondervond een vrouw oogklachten na een cosmetische ingreep door de arts. Zij maakte zich zorgen en zocht via WhatsApp contact met haar arts voor medisch advies - waarop hij een videogesprek startte - liggend op een bed in een hotelkamer. Tijdens dit videogesprek draaide de arts plotseling zijn telefoon om waardoor zijn ontblote geslachtsdeel in beeld kwam. In paniek eindigde de vrouw het gesprek. De arts startte - nadat de vrouw opnieuw via WhatsApp om advies vroeg - een tweede videogesprek. Tijdens dit gesprek masturbeerde de man. Zijn geslachtsdeel bleef weliswaar buiten beeld, maar de vrouw werd geconfronteerd met zijn masturberende bewegingen en geluiden terwijl de arts haar aan de lijn hield met inadequaat en onduidelijk medisch advies. De patiënte maakte van dit 2e videogesprek een opname. 

Arts ontkent

De arts verscheen niet bij zijn rechtszaak, maar ontkende bij de politie dat sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Het was al laat en hij was moe. Mogelijk kwam hij daarom minder professioneel over. De arts betwistte dat zijn geslachtsdeel te zien was en dat hij zich masturbeerde. Mede rekening houdend met de gemaakte opname van het 2e gesprek volgt de rechtbank echter de verklaring van de patiënte.

Misbruik gemaakt van vertrouwenspositie

De rechtbank rekent het de arts aan dat hij voor zijn eigen seksuele genot ernstig misbruik maakte van zijn vertrouwenspositie als arts en van de zorgen die zijn patiënte maakte na haar ingreep.

Bij de strafoplegging weegt de rechtbank mee dat de Inspectie Gezondheidszorg ook een tuchtrechtelijke procedure tegen de arts is gestart. Het is reëel om te verwachten dat dit ook beroepsmatig en privé grote gevolgen voor de man gaat krijgen. 

Schadevergoeding

De vrouw vorderde voor de psychische gevolgen van het handelen van de arts een schadevergoeding van 500 euro. Dit bedrag wijst door de rechtbank toe en moet de arts aan haar betalen. 

Uitspraken