Laden...

Gemeente Doetinchem heeft subsidie voor beschermd wonen Iriszorg onterecht verlaagd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gemeente Doetinchem heeft subsidie voor beschermd wonen Iriszorg onterecht verlaagd
Arnhem, 20 december 2019

De gemeente Doetinchem heeft de subsidie voor zorgverlener Iriszorg voor beschermd wonen in 2017 onterecht verlaagd. De rechtbank is het niet eens met de gemeente dat de activiteiten waar de subsidie voor is verleend niet geheel hebben plaatsgevonden.

Illustratieve afbeelding

Iriszorg kreeg in 2015 een kleine 2 miljoen aan subsidie van de gemeente. Deze subsidie was bedoeld voor het financieren van 33 plaatsen voor beschermd wonen in 2016. De gemeente stelde de subsidie in 2017 lager vast en het eiste het verschil van een half miljoen euro terug van Iriszorg. De zorgverlener was het hiermee oneens. Daarom stelde ze beroep in tegen het besluit waarin haar bezwaar tegen de subsidieverlaging door de gemeente is afgewezen.

Besluit op bezwaar vernietigd

In de Algemene wet bestuursrecht staat dat een subsidie lager kan worden vastgesteld als de activiteiten waarvoor de subsidie is verleend, niet of niet geheel hebben plaatsgevonden. De rechtbank is het niet eens met de gemeente dat de activiteiten waarvoor de subsidie is verleend niet geheel hebben plaatsgevonden. Toen Iriszorg in 2015 de subsidie kreeg, verwees gemeente naar de aanvraag. In die aanvraag stond vermeld dat Iriszorg in 2016 voor 33 plaatsen beschermd wonen beschikbaar had in Doetinchem. Nergens stond dat Iriszorg in 2016 feitelijk 33 plaatsen moet hebben ingevuld. Omdat vaststaat dat Iriszorg 33 plaatsen beschikbaar had, mocht het college de subsidie niet lager vaststellen. Daarom vernietigt de rechtbank het besluit op bezwaar.

Nieuw besluit van bezwaar

Omdat de rechtbank niet over alle gegevens beschikt om de zaak te kunnen afdoen, moet de gemeente opnieuw op het bezwaar beslissen. De rechtbank geeft hen hiervoor 4 weken de tijd.

Uitspraken