Laden...

Gemeente Rheden mocht spoorwegovergang naar bedrijventerrein sluiten voor gemotoriseerd verkeer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gemeente Rheden mocht spoorwegovergang naar bedrijventerrein sluiten voor gemotoriseerd verkeer
Arnhem, 20 april 2023

De gemeente Rheden heeft juist gehandeld bij het nemen van een verkeersbesluit om de Schaarweg in Rheden ter hoogte van de spoorwegovergang af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Dat oordeelt de rechter. Volgens de rechter is het onderzoek – op basis waarvan een rapport is opgemaakt – deugdelijk uitgevoerd. De gemeente mocht zich daarom baseren op dit rapport waarop ze het verkeersbesluit had genomen. Verder blijkt niet dat de nadelige gevolgen van het besluit voor De Meteoor BV onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.

Illustratieve afbeelding

De gemeente Rheden ging met het besluit van 13 juli 2020 over tot het weren van gemotoriseerd verkeer op de Schaarweg in Rheden ter hoogte van de spoorwegovergang. De gemeente baseerde het besluit op het rapport Verkenning spoorwegovergangen Rheden (het rapport). De Meteoor BV, die een vestiging heeft in de buurt van de spoorwegovergang, was het niet eens met de sluiting van de overweg en stapte daarom naar de rechter. 

Deugdelijk onderzoek

De rechter oordeelt dat het onderzoek – dat de basis vormt voor het rapport – deugdelijk is uitgevoerd. De gemeente mocht daarom haar besluit baseren op dit rapport. Verder blijkt niet dat de nadelige gevolgen van het besluit voor De Meteoor BV onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen, namelijk het garanderen van de verkeersveiligheid. 

Veiligheid op weg garanderen

De gemeente motiveert voldoende dat ze met het verkeersbesluit de veiligheid op de weg wil garanderen en de weggebruikers wil beschermen. Daarnaast mocht de belangenafweging in het voordeel van de afsluiting van de spoorwegovergang uitvallen. De gevolgen van de afsluiting voor de bereikbaarheid van de bedrijven aan de Schaarweg zijn namelijk minimaal. Ook is de verkeersintensiteit op de Schaarweg dusdanig laag dat de afsluiting slechts een beperkte invloed heeft op de verkeersafwikkeling op de overige wegen in Rheden. Door de afsluiting ontstaat er een doodlopende weg. Er kan zich daardoor incidenteel een situatie voordoen dat een grote vrachtwagen een deel van de doodlopende weg achteruit moet rijden, omdat er onvoldoende ruimte is om te keren. De rechter oordeelt dat de gemeente de toename van de verkeersveiligheid door de afsluiting van de overweg zwaarder mocht laten wegen dan een mogelijk onveilige situatie waarbij een vrachtwagen incidenteel achteruit moet rijden. 

Uitspraken