Laden...

Gemeente mag woning in Tiel tijdelijk sluiten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gemeente mag woning in Tiel tijdelijk sluiten
Arnhem, 09 juli 2024

De burgemeester van Tiel mocht een last onder bestuursdwang tot sluiting van een woning in Tiel opleggen, maar volgens de voorzieningenrechter had daarbij wel een kortere termijn van sluiting moeten worden gegeven. De voorzieningenrechter verkort daarom de duur van de sluiting naar 1 maand, zodat de woning tot 15 juli 2024 gesloten blijft.

Op 16 juni 2024 besloot de burgemeester om de woning met onmiddellijke ingang voor 6 maanden te sluiten. De burgemeester nam dit besluit naar aanleiding van een vermoedelijk schietincident op de woning en een politieonderzoek. De bewoner van de woning is het niet eens met het besluit van de burgemeester en stapte naar de voorzieningenrechter.

Politieonderzoek

De politie deed onderzoek bij de woning nadat op 16 juni 2024 vermoedelijk met een airsoftwapen met metalen balletjes op de voordeur werd geschoten. De bewoner en zijn gezin verklaarden bij de politie dat zij al langere tijd ernstig worden bedreigd. De oudste zoon van het gezin zou zich een bedrag aan cryptovaluta hebben toegeëigend, en het gezin wordt onder druk gezet het bedrag terug te betalen. Deze zoon ontkent overigens elke betrokkenheid.   

Verstoring van openbare orde

Volgens de voorzieningenrechter heeft de burgemeester voldoende onderbouwd dat er sprake is van een veiligheidsrisico en van ernstige verstoring van de openbare orde bij de woning door de aanhoudende bedreigingen en het geweldsincident. De politie heeft de zaak nog in onderzoek en er is nog geen verdachte aangehouden. De vrees van de burgemeester voor nieuwe ernstige verstoringen van de openbare orde nabij de woning is terecht. Het is daarom noodzakelijk om de woning tijdelijk te sluiten.

Duur sluiting onvoldoende onderbouwd

Wel oordeelt de voorzieningenrechter dat de burgemeester de duur van sluiting van 6 maanden niet voldoende heeft onderbouwd. Deze periode vindt de voorzieningenrechter te lang, zeker ook gezien de belangen van het gezin. De voorzieningenrechter verkort daarom de duur van de sluiting naar 1 maand. In deze periode kan de burgemeester de dreiging monitoren, minder ingrijpende maatregelen onderzoeken en de belangen van de bewoner en zijn gezin goed in kaart brengen.

Uitspraak

De voorzieningenrechter wijst het verzoek tot voorlopige voorziening van de bewoner van de woning deels toe. Dit betekent dat de woning voor de duur van 1 maand wordt gesloten, tot 15 juli 2024. 

Uitspraken