Laden...

Gerechtsgebouwen rechtbank Gelderland aangepast aan anderhalvemetersamenleving

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gerechtsgebouwen rechtbank Gelderland aangepast aan anderhalvemetersamenleving
Arnhem, Zutphen, 11 mei 2020

Rechtbank Gelderland gaat met ingang van maandag 11 mei weer meer zaken behandelen in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. In eerste instantie gaat het met name om strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Bij deze zaken is fysieke aanwezigheid van betrokkenen vaak van groot belang. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. Als uw zaak fysiek doorgaat, wordt u daarover zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Toegang tot het gerechtsgebouw

De afgelopen periode zijn de rechtbanklocaties Arnhem en Zutphen aangepast aan de anderhalvemetersamenleving, waardoor het mogelijk wordt partijen op een verantwoorde manier te ontvangen. Zo zijn er schermen van plexiglas aangebracht bij de bodebalies en in de zittingszalen en worden looproutes aangegeven. We maken vanzelfsprekend voortdurend schoon en stellen desinfectiemiddelen beschikbaar die bezoekers kunnen gebruiken.

De locaties Nijmegen en Apeldoorn zijn tot nader bericht gesloten in verband met het coronavirus.

Informatiebalie

Door de verscherpte maatregelen rondom het coronavirus is de werkwijze van de informatiebalie anders dan u normaal gewend bent. Wij vragen u zo veel mogelijk stukken per post naar ons te versturen. Ook blijft het mogelijk om stukken af te geven op de rechtbank, nu bij de beveiliging. Dit kan tijdens onze reguliere openingstijden van 8 uur in de ochtend tot 5 uur in de middag.

Alles over de werkwijze van onze informatiebalie tijdens de coronacrisis leest u op de speciale pagina op rechtspraak.nl.

Bent u opgeroepen voor een zitting op de rechtbank?

  • Neem uw oproep voor de zitting mee (eventueel digitaal op uw telefoon).
  • Kom niet eerder dan 15 minuten van tevoren naar de rechtbank. Zo helpt u mee het aantal mensen in de wachtruimte te beperken.
  • Er is toegangscontrole met metaaldetectie. Ook daar nemen we een afstand van anderhalve meter in acht. Om onnodig oponthoud te voorkomen is het prettig als u metaalhoudende materialen zoals horloges en riemen thuis laat of voor de detectie al afdoet.
  • Heeft u gezondheidsklachten? Belt u dan de griffie en blijf thuis. Dan kijken we samen naar een oplossing.
  • Medewerkers van de rechtbank zijn aanwezig om u op te vangen en te begeleiden naar de juiste zaal.

Toegang publiek en pers

Om de anderhalve meter afstand voldoende te kunnen bewaren, hebben alleen partijen die zijn opgeroepen voor de zitting toegang tot de rechtbank. Ook is er nog geen publiek welkom in de gerechtsgebouwen in Arnhem en Zutphen. Wel worden er bij openbare zittingen journalisten toegelaten om de openbaarheid van de rechtspraak te waarborgen. Journalisten die belangstelling hebben voor een zaak kunnen contact opnemen met team communicatie van de rechtbank (088 36 11520).

Uitspraken