Laden...

Geslaagd beroep op noodweer zware mishandeling café

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geslaagd beroep op noodweer zware mishandeling café
Zutphen, 04 januari 2018

De 22-jarige man uit Apeldoorn die een andere man in het gezicht sloeg met een glas, deed dat naar oordeel van de rechtbank uit noodweer. De man is niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging.

Reactie op kopstoot

Rechtbank Gelderland, locatie Zutphen

De Apeldoorner sloeg een man in het gezicht met een glas. Deze man heeft ruim 2 jaar na het incident, een nog steeds goed zichtbaar litteken in zijn gezicht. De Apeldoorner gaf de klap als reactie op een kopstoot die hij van aangever kreeg. De rechtbank bestempelt het gedrag van aangever, het zoeken van de confrontatie met de Apeldoorner en het geven van een kopstoot in een druk en vol café, als een ‘ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding’ van het lijf van de man uit Apeldoorn. De man mocht zich hiertegen verweren, maar hij overschreed daarbij wel de grenzen van een noodzakelijke verdediging.

Noodweerexces

De rechtbank vindt echter aannemelijk dat de reactie van de man het gevolg is geweest van een door het agressieve gedrag van aangever veroorzaakte hevige emotie bij de man. Het is een algemeen bekend feit dat het ontvangen van een kopstoot op de neus veel pijn kan doen. De man verklaarde tijdens de zitting ook angst te hebben gevoeld.  Dit kwam omdat hij uit het niets een kopstoot kreeg van aangever die veel groter is dan hem. Het is aannemelijk dat die angst hem ertoe heeft gebracht te ver te gaan in zijn verdediging. Het beroep op noodweerexces slaagt daarom.

Eis officier

Volgens de officier van justitie was geen sprake van noodweer, dan wel noodweerexces. Daarom eiste zij een gevangenisstraf 90 dagen, waarvan 89 voorwaardelijk, en de maximale werkstraf van 240 uur.

Uitspraken