Laden...

Gevangenisstraf en tbs voor 2 brandstichtingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf en tbs voor 2 brandstichtingen
Zutphen, 28 juli 2022

De rechtbank veroordeelt  een 27-jarige man uit Wolfheze voor het stichten van 2 branden en een poging daartoe in Wijchen. De man krijgt een gevangenisstraf van 262 dagen. Daarbij legt de rechtbank hem een tbs-maatregel met voorwaarden op en moet de man bijna 20.000 euro schadevergoeding betalen.

Illustratieve afbeelding

In juni 2021 – in een tijdsbestek van 8 dagen – stichtte de man brand bij meerdere bedrijven in Wijchen. Een supermarkt en een pizzeria raakte zwaar beschadigd. Een derde brandstichtpoging bij een andere pizzeria mislukte. De branden leverden gevaar op voor de bewoners van de woningen boven de bedrijven en voor de zoon van de supermarkteigenaar die in het bedrijfspand sliep.

Tbs-maatregel

De gevangenisstraf zat de man al in voorlopige hechtenis uit, hij hoeft dus niet terug de cel in. Omdat bij de man een stoornis is vastgesteld legt de rechtbank hem ook tbs met voorwaarden op. Wanneer hij zich niet aan de voorwaarden houdt kan dit worden omgezet in tbs met dwangverpleging.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal bijna 20.000 euro betalen aan de eigenaar van de supermarkt, diens zoon en aan 2 mensen die boven de winkel wonen. 

Uitspraken