Laden...

Gevangenisstraf en contactverbod voor man die buurvrouw van zijn ex-partner mishandelde en bedreigde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf en contactverbod voor man die buurvrouw van zijn ex-partner mishandelde en bedreigde
Arnhem, 17 juni 2020

De rechtbank veroordeelt een 47-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. Ook is hem een contact- en gebiedsverbod opgelegd. Hij mishandelde en bedreigde de buurvrouw van zijn ex-partner en vernielde haar telefoon. Daarnaast is de man veroordeeld voor 2 winkeldiefstallen.

De man maakte zich tussen januari 2019 en maart 2019 schuldig aan de misdrijven tegen de buurvrouw. In december 2019 en februari 2020 vonden de winkeldiefstallen plaats. De man moet in augustus nog een keer voor de rechter verschijnen op verdenking van stalking van zijn ex-partner. De rechtbank haalde de zaken uit elkaar nadat de advocaat van de man om meer tijd vroeg om de zaak voor te bereiden. Reden hiervoor was dat de officier van justitie de verdenking had uitgebreid. Door het ‘splitsen’ van de zaken kon een deel (de bedreiging en mishandeling van de buurvrouw van zijn ex, de vernieling van de telefoon en de winkeldiefstallen) al behandeld worden.

Spanningen tussen de man en zijn ex-partner

Volgens de reclassering zullen de spanningen tussen de man en zijn ex-partner zonder adequate interventies weer oplopen zodra de man vrijkomt. Ook de kans op drugsgebruik is dan weer aanwezig. Tijdens de zitting gaf een van de rechters aan dat de man zijn ex-partner en haar buurvrouw moet loslaten en zijn eigen leven moet gaan leiden. De man zei dat de rechter daarin gelijk had.

Contact- en gebiedsverbod met buurvrouw van ex

Door de rechtbank is ook een contact- en gebiedsverbod opgelegd aan de man. Hierdoor mag hij  5 jaar lang geen contact hebben met de buurvrouw van zijn ex-partner. Ook mag hij niet binnen een straal van 5 kilometer rondom haar woonadres in Velp komen. Als de man die verboden overtreedt, komt hij per overtreding 3 dagen vast te zitten. De opgelegde voorwaarden en het contact- en locatieverbod zijn onmiddellijk van toepassing, omdat de rechtbank ernstig rekening houdt met de mogelijkheid van herhaling.

Bijzondere voorwaarden

Aan het voorwaardelijke gedeelte van de straf is een proeftijd van 3 jaar verbonden. Tijdens deze proeftijd moet de man zich houden aan een aantal bijzondere voorwaarden. Zo staat hij onder toezicht van de reclassering, moet hij zich laten behandelen voor zijn verslaving en zich - als dat nodig blijkt - maximaal 7 weken in een kliniek laten opnemen. Ook moet hij meewerken aan schuldsanering.

De man liep nog in een proeftijd van een eerdere veroordeling en daar moet hij ook nog 2 maanden van uitzitten.

Schadevergoeding

Tijdens de zitting vertelde het slachtoffer hoe heftig de gevolgen van de misdrijven voor haar zijn en hoe zeer zij hoopt dat het ophoudt. Zij heeft een schadevergoeding gevraagd van 500 euro. De rechtbank beslist dat de man deze schadevergoeding moet betalen.

Uitspraken