Laden...

Gevangenisstraf en forse geldboete voor computervredebreuk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf en forse geldboete voor computervredebreuk
Arnhem, 01 april 2021

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 27 maanden en een geldboete van 10 duizend euro. Hij maakte zich schuldig aan grootschalige computervredebreuk en had toegang tot ruim 3,7 miljoen inloggegevens van webwinkels.

Illustratieve afbeelding

Met gebruik van meerdere technische hulpmiddelen op zijn computer kon de man geautomatiseerd testen of de door hem gekochte inloggegevens juist waren. In 13.762 gevallen bleek dit het geval te zijn en is de man succesvol binnengedrongen in de betreffende accounts. In al deze gevallen was sprake van een succesvolle hack. De man gebruikte deze inloggegevens om luxe goederen te bestellen op naam van anderen.  

Winkelen via internet

De man maakt hiermee inbreuk op het vertrouwen dat mensen hebben in het winkelen via het internet. De man had een zeer grote hoeveelheid van combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden van Nederlandse webwinkels in zijn bezit. De kans is groot dat hij de - al dan niet verouderde - inloggegevens van een account van een willekeurige Nederlander bezat.

Financieel voordeel

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij puur alleen om er zelf financieel beter van te worden grootschalig gebruik maakte van inloggegevens van anderen. Hij bekommerde zich niet om de vergaande gevolgen voor de gedupeerde webshops en particulieren.

​Strafbepaling

De rechtbank vindt - kijkend naar de ernst van de zaak en de ingrijpende gevolgen daarvan - een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van langere duur de enige passende straf. Omdat de man door computervredebreuk er financieel op vooruit is gegaan, legt de rechtbank daarbij een forse geldboete op.

Uitspraken