Laden...

Gevangenisstraf en tbs voor doden Mariska Peters

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf en tbs voor doden Mariska Peters
Arnhem, 04 mei 2016

De rechtbank veroordeelde een 52-jarige man uit Nijmegen voor het verkrachten en doden van zijn nichtje, de 21-jarige Mariska Peters. Hij kreeg een gevangenisstraf van 20 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Daarbij vond de rechtbank bewezen dat de man haar heeft gedood om ervoor te zorgen dat hij niet zou worden gestraft voor de verkrachting van Mariska (gekwalificeerde doodslag).

Verkracht en gewurgd

Op 22 februari 2015 vond de politie het levenloze lichaam van Mariska in de Hatertse Vennen. Uit sectie op haar lichaam bleek dat zij door verwurging om het leven is gekomen. De man heeft over wat precies is gebeurd is een beroep gedaan op zijn zwijgrecht. Maar de rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is dat hij Mariska heeft verkracht en vervolgens heeft gewurgd. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat hij dit met voorbedachte raad heeft gedaan. Daarom is er geen sprake van moord.

Zwijgen over toedracht

De man heeft zich schuldig gemaakt aan de meest ernstige strafbare feiten die het Wetboek van Strafrecht kent. Hij heeft zijn nichtje het meest kostbare bezit ontnomen: haar leven. De rechtbank weegt in de strafmaat mee dat de Nijmegenaar over de toedracht van de feiten heeft gezwegen. Ook heeft hij na de dood van Mariska onder meer Facebook-zoekacties georganiseerd, voorop gelopen in de stille tocht en troost gezocht bij de ouders van Mariska. Dit terwijl zij hem juist bij de resocialisatie in het kader van zijn tbs-traject hebben geholpen. Verder weegt de rechtbank mee dat de man al eerder een tbs-maatregel opgelegd heeft gekregen voor een zedendelict en nu opnieuw ernstig in de fout is gegaan.

Hogere straf

Bij deze zeer ernstige feiten past alleen een lange gevangenisstraf, waarbij de rechtbank een gevangenisstraf van 20 jaar gerechtvaardigd vindt. Dit is een hogere straf dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De Officier van Justitie had namelijk een celstraf van 15 jaar geëist.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank is verder van oordeel dat de man tijdens de feiten een stoornis had. Omdat al lange tijd sprake is van deze stoornis, is hij volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar.  Hiermee rekening houdend en het feit dat de man een gevaar is voor de samenleving, oordeelt de rechtbank   dat oplegging van een nieuwe tbs-maatregel met dwangverpleging  noodzakelijk is voor de veiligheid. Dit ondanks de nog lopende tbs. De duur van de nu opgelegde tbs is niet beperkt.

Tot slot moet de man een schadevergoeding aan de ouders van Mariska  betalen voor de kosten in verband met grafrechten en het toekomstig onderhoud van haar graf.

Uitspraken