Laden...

Gevangenisstraf en tbs voor man die moeder mishandelde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf en tbs voor man die moeder mishandelde
Arnhem, 28 maart 2018

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 24-jarige man uit Culemborg voor mishandeling en bedreiging. Hij krijgt een gevangenisstraf van 364 dagen en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging opgelegd.

In totaal maakte de man zich schuldig aan 4 strafbare feiten. Zo mishandelde hij zijn moeder en een willekeurig slachtoffer. Daarnaast maakte de Culemborger zich schuldig aan 2 bedreigingen. Bij 2 van deze feiten maakte de man gebruik van een mes en heeft hij die persoon daadwerkelijk verwond. De rechtbank vindt dit ernstige feiten.

Weigeren medewerking onderzoek

De man weigerde elke medewerking aan onderzoeken om inzicht te krijgen in zijn persoon. Hierdoor konden de deskundigen niet bevestigen en evenmin uitsluiten dat sprake was van een psychische stoornis. Op grond van het dossier zagen zij hier wel aanwijzingen voor. Uit het dossier blijkt verder dat de man bizar gedrag vertoonde. Zijn agressie nam steeds ergere vormen aan, waarbij ook de strafbare feiten die hij pleegde steeds erger werden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens de rechtbank is het voldoende aannemelijk geworden dat bij de man tijdens het begaan van de bewezenverklaarde feiten een - niet verder omschreven - ziekelijke stoornis van de geestvermogens bestond. Op grond hiervan beschouwt de rechtbank de man als verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank vindt het bovendien niet aannemelijk dat deze ziekelijke stoornis zonder diagnose en behandeling zal verdwijnen. Daarom is het vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord om de man onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Volgens de rechtbank is sprake van een groot herhalingsgevaar. Hiermee rekening houdend veroordeelt de rechtbank de man tot een maatregel tot tbs met dwangverpleging.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken