Laden...

Gevangenisstraf man uit Aalst voor ontucht met dochter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf man uit Aalst voor ontucht met dochter
Arnhem, 07 juni 2019

De rechtbank veroordeelt een 56-jarige man uit Aalst voor ontucht met zijn minderjarige dochter. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De man, maakte zich tussen augustus 2014 tot en met december 2015 2 keer schuldig aan de ontuchtige handelingen. Zijn dochter was op dat moment  13 jaar oud.

Geheim

De rechtbank rekent het de man zeer aan dat hij zijn dochter daarnaast 3 jaar met een geheim heeft opgezadeld. Toen zij 3 jaar later toch durfde te vertellen wat haar vader heeft gedaan, ontkende hij het in eerste instantie.

Kwetsbare positie

Door zijn handelen maakte de man een onaanvaardbare inbreuk op de lichamelijke en geestelijke integriteit van zijn dochter. Zij verkeerde vanwege haar jonge leeftijd en de relatie tot haar vader in een kwetsbare positie en kon vanzelfsprekend geen weerstand bieden.

Bekend

Nadat het misbruik uitkwam gaf de man, die in het verleden training en begeleiding gaf aan jongeren,  zichzelf aan bij de politie en zocht hij hulp. Zowel tegenover de politie als tegenover de rechtbank legde hij een volledige bekentenis af.

Bijdragen aan levensonderhoud dochter

Volgens de rechtbank doet alleen een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf recht aan de ernst van het feit. Aan de andere kant oordeelt de rechtbank dat de hulpverlening die de man vrijwillig is gestart niet te veel door een gevangenisstraf doorkruist moet worden. Volgens de rechtbank is het van belang dat hij zoveel mogelijk kan bijdragen in de kosten van levensonderhoud, studie en de behandeling van zijn dochter. Dit laatste kan hij niet als hij een tijd in de gevangenis zit. De rechtbank wijkt – kijkend naar al deze omstandigheden - bij het bepalen van de straf iets af van de eis van de officier van justitie.

Bijzondere voorwaarden

Voor de voorwaardelijke gevangenisstraf geldt een proeftijd van 5 jaar. Ook zijn er bijzondere voorwaarden aan de straf verbonden. Zo moet de man zich laten begeleiden door de reclassering en mee blijven werken aan de behandeling van zijn problematiek. Hij mag verder geen training of begeleiding meer geven aan minderjarigen en ook niet voor minderjarigen zorgen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 3.000 euro aan zijn dochter betalen. 

Uitspraken