Laden...

Gevangenisstraf voor diefstal met geweld in Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor diefstal met geweld in Arnhem
Arnhem, 21 december 2023

De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een gevangenisstraf van 6 maanden voor diefstal met geweld. 

De man probeerde op 24 augustus 2023 in het centrum van Arnhem het slachtoffer te tackelen waarbij hij min of meer tegelijkertijd met kracht de ketting van de nek van het slachtoffer losrukte. 

Ongeloofwaardige verklaring op zitting

Volgens de advocaat was er slechts sprake van een poging tot diefstal, omdat de man tijdens zijn rechtszaak verklaarde dat de ketting op de grond was gevallen en blijven liggen. De rechtbank verwerpt dit verweer. Enkele dagen na zijn aanhouding erkende de man zelf dat hij de ketting had weggenomen, dat hij is verkocht en dat hij met de opbrengst een hotelkamer huurde. Daarmee vindt de rechtbank zijn veel later afgelegde, andersluidende verklaring ter ongeloofwaardig.

Diefstal met geweld

Ook voerde de advocaat aan dat er geen sprake was van geweld omdat de man alleen een voetbeweging zou hebben gemaakt om de aandacht af te leiden. De man zou het slachtoffer alleen een tik in de nek hebben gegeven om de ketting te grijpen. De rechtbank beoordeelt de combinatie van het proberen te tackelen en het met kracht losrukken van de ketting wél als geweld, waarmee de diefstal werd uitgevoerd. Daarom is de ten laste gelegde diefstal met geweld wettig en overtuigend bewezen.

Eigen belang

De rechtbank vindt diefstal met geweld een ernstig feit. De man heeft zich laten leiden door zijn financieel belang en geen rekening gehouden met de schade voor en de angst en het gevoel van onveiligheid van het slachtoffer. Dit soort vergrijpen veroorzaken ook breed in de maatschappij gevoelens van onrust en onveiligheid. De rechtbank weegt verder mee dat de man eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten.

Uitspraken