Laden...

Gevangenisstraf voor geweld in uitgaansleven Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor geweld in uitgaansleven Arnhem
Arnhem, 11 oktober 2017

De rechtbank veroordeelde een 26-jarige man uit Wageningen voor 2 geweldsincidenten in het uitgaansleven van Arnhem. Den man kreeg een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, opgelegd.

2 incidenten

De man is tijdens een lopende proeftijd binnen 4 maanden 2 keer betrokken geraakt bij een vechtpartij in het centrum van Arnhem. In oktober 2016 heeft de man samen met zijn vrienden willekeurige voorbijgangers gevolgd, geslagen en getrapt. Vervolgens heeft de man samen met een vriend in februari 2017 op een bezoeker van een café ingeslagen en ingeschopt – waaronder tegen zijn hoofd – terwijl deze bezoeker al bewusteloos op de grond lag. Als gevolg hiervan heeft dit slachtoffer onder meer een hersenkneuzing opgelopen, waarvan hij nog altijd klachten en beperkingen ondervindt.

Openlijk geweld in vereniging en poging zware mishandeling

Volgens de officier van justitie had de man zich schuldig gemaakt aan openlijk geweld en poging doodslag en eiste daarom een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. De rechtbank vindt - in tegenstelling tot de officier van justitie - niet bewezen dat de man zich bij het tweede incident schuldig maakte aan een poging doodslag, maar wel aan het medeplegen van een poging zware mishandeling. Daarom legt ze een lagere straf op dan geëist.

Kans op herhaling

De rechtbank weegt verder mee dat de man eerder voor een soortgelijk feit is veroordeeld en deze gedeeltelijk voorwaardelijke straf – die de man alsnog moet uitvoeren  – hem er niet van heeft weerhouden om zich onder invloed van alcohol weer schuldig te maken aan soortgelijke feiten. De reclassering schat echter de kans op herhaling laag tot gemiddeld in, omdat de man geen alcohol meer drinkt en niet meer uitgaat. Wat naar de mening van de reclassering verder kan helpen om de kans op herhaling te verlagen, is het opdoen van inzicht in het hoe en waarom van het gedrag van de man onder de invloed van alcohol. Aan het voorwaardelijk deel van de gevangenisstraf is dan ook een meldplicht en de verplichting om een training over alcohol en geweld te volgen verbonden.

Schadevergoeding

Aan de slachtoffers moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 6.000 euro betalen.

Uitspraken