Laden...

Gevangenisstraf voor man die ex aanreed en bedreigde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor man die ex aanreed en bedreigde
Zutphen, 26 maart 2018

De rechtbank veroordeelt een 51-jarige man uit Zoetermeer tot een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 108 dagen voorwaardelijk. De man probeerde zijn ex-vrouw zwaar lichamelijk letsel toe te brengen en bedreigde zijn ex-vrouw met een misdrijf tegen het leven gericht.

De man reed op 22 augustus 2017 met een lage snelheid met zijn auto tegen de achterkant van de fiets van zijn ex-vrouw, terwijl zij op de fiets zat. De vrouw viel daardoor. De man verklaarde dat hij niet de bedoeling had om haar letsel toe te brengen. Volgens de rechtbank had de vrouw door de val wel zwaar lichamelijk letsel op kunnen lopen. Dit wist de man ook en hij heeft dit risico op de koop toegenomen. Hij had daarmee – zogeheten – voorwaardelijk opzet op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan zijn ex-vrouw. Ook bedreigde de man haar met een misdrijf tegen het leven gericht. Hij uitte de bedreigingen tegen zijn zoon en zijn zoon vertelde dit vervolgens aan de ex-vrouw van de man.

Strafbepaling

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij werkte niet mee aan psychologisch onderzoek, maar duidelijk is dat sprake is van emotionele problematiek. Ook zijn er aanwijzingen voor fors toegenomen drugsgebruik. De rechtbank koppelt daarom bijzondere voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel. Zij vindt het nodig dat de man behandeling en begeleiding krijgt en dat er toezicht op hem wordt gehouden.

De bewezenverklaarde feiten, hoe angstig en bedreigend deze ook voor de ex-vrouw zijn geweest, rechtvaardigen naar het oordeel van de rechtbank niet de door de officier van justitie geëiste straf. De rechtbank legt daarom een lagere straf op.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan zijn ex-vrouw.

Uitspraken