Laden...

Gevangenisstraf voor mensensmokkel door Ierse vrachtwagenchauffeur

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor mensensmokkel door Ierse vrachtwagenchauffeur
Zutphen, 01 maart 2018

De rechtbank veroordeelt een 46-jarige Ierse vrachtwagenchauffeur voor het smokkelen van 14 mensen. De man krijgt een gevangenisstraf van 56 maanden opgelegd.

De man parkeerde op 3 augustus 2017 in Barneveld en op 18 augustus 2017 in Apeldoorn zijn vrachtwagen en deed toen de deuren van de - aan zijn vrachtwagen gekoppelde - koeltrailer niet op slot. Hierdoor zijn in Barneveld 8 en in Apeldoorn 6 vreemdelingen uit Albanië in de koeltrailer geklommen. De politie heeft de man aan kunnen houden voordat hij met de vreemdelingen richting Groot-Brittannië vertrok.

Misbruik van kwetsbare positie vreemdelingen

Mensensmokkel is een verwerpelijk delict waarbij mensen als handelswaar worden gezien, waarmee geld te verdienen valt. Mensensmokkelaars maken misbruik van de kwetsbare positie waarin de vreemdelingen zich bevinden. De Ierse vrachtwagenchauffeur droeg met zijn handelen bij aan het in stand houden van een illegaal circuit.

Strafbepaling

De man verklaarde dat hij door zijn werkgever is overgehaald tot het plegen van de mensensmokkel. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij kennelijk zo gemakkelijk bereid is gebleken om op een volstrekt onverantwoorde wijze de vreemdelingen te vervoeren.

Uitspraken