Laden...

Gevangenisstraf voor witwassen en mensensmokkel van 3 Moldavische vrouwen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor witwassen en mensensmokkel van 3 Moldavische vrouwen
Arnhem, 05 maart 2019

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Roemenië tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden wegens mensensmokkel en witwassen van 2.100 euro. Hij vervoerde 3 Moldavische vrouwen, die illegaal in Nederland in de prostitutie wilde werken, naar Nederland. De rechtbank spreekt de man vrij van mensenhandel van 4 Moldavische vrouwen en 2 Oekraïense vrouwen. Ook spreekt de rechtbank hem vrij van mensensmokkel van dezelfde 2 Oekraïense vrouwen. 

Mensensmokkel

De man is op 19 januari 2018 aangehouden terwijl hij met 4 Moldavische vrouwen in zijn auto over de A12 reed. Hij had de vrouwen vervoerd vanuit Roemenië naar Nederland. Op basis van in de auto aangetroffen voorwerpen, WhatsApp-berichten en afgeluisterde telefoongesprekken concludeert de rechtbank dat de vrouwen in Nederland in de prostitutie wilden gaan werken en dat de man wist van deze plannen van de Moldavische vrouwen.

Maar de vrouwen voldeden niet aan de geldende voorwaarden en daardoor zouden hun prostitutiewerkzaamheden illegaal zijn. De rechtbank is van oordeel dat de man ernstige redenen had om te vermoeden dat deze vrouwen niet in Nederland mochten werken. Door hen vanuit Roemenië naar Nederland te vervoeren heeft hij hen geholpen om toegang te krijgen tot Nederland. Daarmee maakt hij zich schuldig aan mensensmokkel.

Geen uitbuiting

De rechtbank is van oordeel dat er niet genoeg overtuigende bewijzen zijn waaruit volgt dat de man de 6 vrouwen wilde uitbuiten. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij van mensenhandel. Verder is onduidelijk gebleven wat de Oekraïense vrouwen in Nederland hebben gedaan en welke rol de Roemeen daarbij heeft gespeeld.  Daarom is hij ook vrijgesproken van het helpen van de vrouwen bij een illegaal verblijf in Nederland.

Witwassen

De man had ook geld dat afkomstig was uit de prostitutiewerkzaamheden van een 5e Moldavische vrouw ontvangen. Er is niet gebleken dat zij voldeed aan de voorwaarden om in Nederland te mogen werken. Haar inkomsten waren daardoor illegaal. De Roemeen heeft dit geld, in totaal 2.100 euro, naar het buitenland verstuurd via money transfers. De rechtbank gaat er vanuit dat de man hiermee de illegale herkomst van dit geld wilde verhullen. Dat levert witwassen op.

Redenen voor de straf

De rechtbank houdt bij de oplegging van de straf rekening met de omstandigheid dat de man weinig respect heeft getoond voor de Nederlandse wet- en regelgeving. Hij omzeilde de regels en vervoerde vreemdelingen die in Nederland illegaal willen werken. Daardoor wordt illegaal verblijf in Nederland gestimuleerd. Daarnaast heeft hij illegaal verkregen geld witgewassen. Dit is een bedreiging van de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer aan. Dat vindt de rechtbank een kwalijke zaak. De rechtbank heeft aan de andere kant rekening gehouden met het feit dat de man niet eerder werd veroordeeld vanwege het plegen van zulke misdrijven.   

Uitspraken