Laden...

Gevangenisstraf voor overvaller tabakszaak Bennekom

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor overvaller tabakszaak Bennekom
Arnhem, 05 maart 2019

De rechtbank veroordeelt een 19-jarige man uit Lelystad tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, voor het plegen van de overval op een sigarenspeciaalzaak in Bennekom.

Op 6 november 2018 is de sigarenspeciaalzaak in Bennekom overvallen door 3 overvallers. De overvallers zijn kort voor sluitingstijd de winkel binnengekomen met gezichtsbedekking en een hamer. Ze hebben de in de winkel aanwezige medewerkster gedwongen op de grond te gaan liggen en geld af te geven. Ook hebben ze zelf geld en sigaretten meegenomen.

Nadat de overvallers met hun buit de winkel uit waren gevlucht, zijn zij op de fiets gevolgd door oplettende voorbijgangers die ook de politie hebben gewaarschuwd. 2 overvallers wisten te ontkomen, de derde overvaller is op aanwijzing van de achtervolgers aangehouden door de politie. Laatstgenoemde is de man die vandaag veroordeeld is door de rechtbank. Later zijn ook de 2 andere verdachten aangehouden.

Volwassenenstrafrecht

De verdediging vroeg de rechtbank het jeugdstrafrecht toe te passen. Volgens de verdediging was een straf gelijk aan de tijd dat hij al heeft vastgezeten voldoende. Maar de rechtbank gaat in deze zaak bij het bepalen van de straf uit van het volwassenenstrafrecht. Dit omdat de man meerderjarig is en dit het uitgangspunt is bij meerderjarige verdachten. Ook speelt een rol dat de psycholoog die hem heeft onderzocht, geen aanleiding zag tot toepassing van het jeugdstrafrecht.

Strafbepaling

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met daaraan gekoppeld de opgelegde bijzondere voorwaarden. De rechtbank legt een iets andere straf op dan de officier eiste. Zij hield, mogelijk meer dan de officier van justitie, rekening met het feit dat de man tijdens de overval pas 18 jaar was. Ook had hij een blanco strafblad, was hij verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis een goede invulling aan zijn leven gegeven.

Schadevergoeding

Aan de 9 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet de man zich laten behandelen en zich melden bij de Reclassering. Ook moet hij een schadevergoeding van in totaal ruim 4.000 euro betalen aan de sigarenspeciaalzaak en de winkelmedewerkster.

Uitspraken