Laden...

Gevangenisstraf voor poging doodslag in Ede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor poging doodslag in Ede
Arnhem, 30 maart 2023

De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 4 jaar - waarvan 1 jaar voorwaardelijk - voor met een mes in de buik steken van een 49-jarige man voor de deur van zijn woning. Een 52-jarige man uit Ede maakte zich schuldig aan mishandeling en ernstige bedreigingen aan het adres van het slachtoffer. Hij moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren. 

De man was naar eigen zeggen op 8 november 2022 beledigd en geprovoceerd door het slachtoffer. Nadat hij veel biertjes had gedronken vatte hij het plan op om het slachtoffer te pakken. Hij vroeg een bekende van hem, een 52-jarige man uit Ede,  vervoer te regelen. Samen met deze bekende zocht de man het slachtoffer op bij zijn eigen woning. Op de galerij van de flat waar het slachtoffer woont, kwam het vervolgens tot een confrontatie. Daarbij scholden de mannen het slachtoffer samen uit en bedreigden hem. De mannen gaven het slachtoffer meerdere keren klappen en een schop. Uiteindelijk werd het slachtoffer met een mes in de buik gestoken. Hij raakte hierbij zo ernstig gewond dat hij er aan had kunnen overlijden. 

Arnhemmer stak het slachtoffer

De advocaten voerden aan dat onduidelijk was wie er heeft gestoken. De rechtbank oordeelt echter dat het de 44-jarige man is geweest. Op camerabeelden van de centrale toegangshal van de flat is te zien dat hij vlak voordat het incident plaatsvindt een mes in zijn hand heeft. Op diezelfde beelden was te zien dat als hij enige tijd na het incident de flat verliet, de voorzijde van zijn rechterschoen een roodkleurige vlek had, terwijl die vlek niet was te zien op het moment dat hij de flat binnenkwam. Bovendien was het slachtoffer stellig in zijn verklaring dat de man het mes vasthad terwijl hij door hem werd geslagen en dat hij ook de enige was die het mes vasthad. Het dossier bevat ten slotte geen enkel aanknopingspunt dat iemand anders het mes heeft vastgehad en/of daarmee heeft gestoken.

Edenaar vrijgesproken van poging doodslag

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de 44-jarige man samen met de 52-jarige man probeerde om het slachtoffer te doden. Er kan niet worden vastgesteld dat de 52-jarige man wist of moet hebben geweten dat de ander een mes bij zich had om het slachtoffer te steken. Ook blijkt niet of de mannen het slachtoffer met zoveel kracht hebben geslagen en geschopt dat daardoor al een grote kans op het oplopen van zwaar lichamelijk letsel bestond. De rechtbank spreekt de 52-jarige man daarom vrij van poging tot doodslag, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en poging tot zware mishandeling. Wel veroordeelt de rechtbank de 52-jarige man wegens mishandeling en ernstige bedreigingen tot een taakstraf van 120 uur. Ook mag hij 2 jaar lang op geen enkele wijze contact zoeken met het slachtoffer. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de 44-jarige man een schadevergoeding van bijna 11 duizend euro betalen aan het slachtoffer.

Uitspraken