Laden...

Gevangenisstraf voor seksueel misbruik kleinzoon

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor seksueel misbruik kleinzoon
Zutphen, 02 juli 2019

De rechtbank veroordeelt een 84-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan seksueel misbruik van zijn kleinzoon. 

De man pleegde seksuele handelingen bij zijn 5-jarige kleinzoon, terwijl aan hem de zorg over zijn kleinzoon was toevertrouwd. Hij wist dat zijn handelen verkeerd was. Zo beval de man zijn kleinzoon achteraf om zijn mond te houden over de gebeurtenissen en ontkende de man het misbruik in eerste instantie toen hij hier in 2017 door de moeder van de jongen  mee werd geconfronteerd.

Machtsmisbruik

De man maakte door zijn handelen op onaanvaardbare wijze misbruik van zijn (over)macht over een kind dat - vanwege zijn zeer jonge leeftijd - in een afhankelijke en kwetsbare positie verkeerde. Hij zocht naar bevrediging van zijn eigen seksuele verlangens, zonder er rekening mee te houden dat slachtoffers van seksueel misbruik daar nog jaren later psychische schade van kunnen ondervinden.

Eerder veroordeeld

De man is al eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het plegen van seksuele handelingen met zijn toen minderjarige dochters. Hij gold daarom als een gewaarschuwd mens. Hij heeft bovendien gezien wat een verwoestend effect misbruik op kinderen heeft. De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat dit hem er niet van heeft weerhouden om ook zijn kleinzoon te misbruiken.

Duidelijk signaal

Ondanks de hoge leeftijd van de man legt de rechtbank hem een gevangenisstraf op. Deze straf geldt als een duidelijk signaal aan de man, aan het slachtoffer en aan zijn familieleden. Het seksueel misbruik dat de man heeft begaan en het verdriet dat hij daarmee heeft toegebracht aan zijn kleinzoon en zijn familie moet verrekend worden.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man meewerken aan behandeling bij Transfore. Ook legt de rechtbank een contactverbod met het slachtoffer op.

Uitspraken