Laden...

Gevangenisstraf voor seksueel misbruik minderjarige werkneemster

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor seksueel misbruik minderjarige werkneemster
Zutphen, 22 december 2023

De rechtbank veroordeelt een 52-jarige man uit de gemeente Oude IJsselstreek voor seksueel misbruik van een minderjarige werkneemster die in zijn zaak werkte. De man krijgt 10 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Daarbij moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

De man had tussen februari en september 2021 meerdere keren seks met een toen 17-jarige medewerkster. De seksuele contacten vonden plaats tijdens werkklussen op locatie in de gemeente Oude IJsselstreek. Door de werkgever-werknemerrelatie en het grote leeftijdsverschil had de man een machtspositie en psychisch overwicht op de jonge medewerkster. De man was naar eigen zeggen verliefd op het slachtoffer. 

Geen oog voor belangen slachtoffer

Volgens de rechtbank had de man onvoldoende oog voor de belangen van het slachtoffer, haar leeftijd, het grote leeftijdsverschil en de afhankelijke werkrelatie. De man maakte ernstige inbreuk op haar lichamelijke en geestelijke integriteit. 

Andere straf dan eis

Gelet op de intensiteit van het  seksueel misbruik doet volgens de rechtbank alleen een gevangenisstraf recht aan de ernst van het handelen van de man. Anders dan de officier van justitie, vindt de rechtbank dat niet kan worden gezegd dat de man het slachtoffer juridisch gezien dwong tot de seksuele contacten. De straf komt hierdoor flink lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die eiste een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Grote gevolgen

De gevolgen voor het slachtoffer zijn groot. Het is algemeen bekend dat seksuele contacten van deze aard schadelijk kunnen zijn voor een gezonde seksuele ontwikkeling van een minderjarige en nog lange tijd psychische sporen kunnen achterlaten. Het slachtoffer had medische behandeling nodig voor de psychische problemen die zij door het misbruik opliep.

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 4 duizend euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken