Laden...

Gevangenisstraf voor verkrachting in asielzoekerscentrum

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraf voor verkrachting in asielzoekerscentrum
Zutphen, 28 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Irak tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan verkrachting van een medebewoonster in het asielzoekerscentrum in Zutphen.

De verkrachting vond plaats op 19 december 2019. De man kwam ongevraagd de kamer van het slachtoffer binnen. Hij begon haar te kussen en te likken op - onder andere - haar gezicht en onderlichaam. Ook stak de man zijn vingers in haar vagina.

Alleen oog voor eigen gevoelens van lust

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij alleen oog heeft gehad voor zijn eigen gevoelens van lust. Daarbij hield hij geen rekening met de gevolgen voor het slachtoffer. De verkrachting vond plaats op de kamer van het slachtoffer; een plek die op dat moment haar thuis was en waar zij zich veilig zou moeten voelen. De man heeft met zijn handelen een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer.

Contactverbod en schadevergoeding

De straf valt lager uit dan de gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, die door de officier van justitie is geëist. Dit komt omdat de rechtbank aansluiting heeft gezocht bij straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Voor het voorwaardelijke deel van de straf geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zitten verschillende voorwaarden verbonden, zo mag hij onder andere geen contact meer zoeken met het slachtoffer. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 2 duizend euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken