Laden...

Gevangenisstraffen tot 7 jaar voor drugshandel, wapenbezit en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gevangenisstraffen tot 7 jaar voor drugshandel, wapenbezit en witwassen
Arnhem, 13 november 2023

De rechtbank veroordeelt 3 mannen voor onder andere drugsdelicten en witwassen. Een 61-jarige man uit Afferden krijgt 7 jaar gevangenisstraf. Een 40-jarige man uit Groesbeek en een 49-jarige man uit Cuijk moeten allebei 54 maanden de cel in. De man uit Groesbeek krijgt daarnaast een geldboete van 6.500 euro opgelegd.

Illustratieve afbeelding

De rechtbank vindt bewezen dat de mannen de gebruikers zijn geweest van 1 of meerdere accounts van de encrypted-message diensten EncroChat en SkyECC. Via deze accounts spraken de mannen veelvuldig over de handel in hard- en softdrugs en de handel in ketamine.

Handel in verdovende middelen

Op grond van de berichten vindt de rechtbank bewezen dat de man uit Afferden en de man uit Cuijk in juni 2020 (samen) 23 kilo coke hebben verkocht. Daarnaast zijn zij schuldig bevonden aan het bezitten en verkopen van hasj. De man uit Afferden maakte zich verder schuldig aan het produceren amfetamine-olie. Dit deed hij samen met anderen in een drugslab in Beusichem tussen 1 oktober 2019 en 14 april 2020. Verder hield de man uit Afferden zich onder meer bezig met voorbereidingshandelingen voor het produceren van drugs door grondstoffen te leveren en voorhanden te hebben en verkocht hij amfetamine-olie. De man uit Afferden en de man uit Groesbeek zijn allebei schuldig aan het handelen in grote hoeveelheden ketamine zonder vereiste registratie of vergunning. De man uit Groesbeek is verder volgens de rechtbank schuldig aan het treffen van voorbereidingshandelingen voor het opzettelijk produceren van (meth)amfetamine. De rechtbank spreekt deze man vrij van de verdenking dat hij samen met anderen(meth)amfetamine zou produceren.

Wapenbezit

Volgens de rechtbank maakte het trio zich ook schuldig aan wapenbezit. De rechtbank vindt dat deze goederen aan het verkeer moeten worden onttrokken.

Witwassen

De rechtbank veroordeelt de man uit Cuijk verder voor het witwassen van ruim 100 duizend euro door de vindplaats van dat geld te verhullen in zijn afzuigkamp. Ook maakte de man zich volgens de rechtbank ruim 1,5 jaar schuldig aan gewoontewitwassen (witwassen over een lange periode).

Financieel gewin

Van georganiseerde drugshandel gaat in toenemende mate een ondermijnend effect uit. De boven- en onderwereld raken in elkaar verstrengeld. Handel in harddrugs is regelmatig de oorzaak van geweldsexplosies waarmee ook nietsvermoedende burgers worden geconfronteerd. De mannen trekken zich hier blijkbaar weinig van aan en laten zich alleen leiden door hun eigen financiële gewin. Dit weegt de rechtbank mee bij de strafmaat. 

Ontnemingen

Tegen de man uit Cuijk en de man uit Afferden zijn door de officier van justitie ook ontnemingsvorderingen ingediend. De rechtbank schat de criminele winsten van de man uit Cuijk op ruim 2,5 ton. De man moet dit ontnemingsbedrag aan de staat betalen. Over de ontnemingsvordering tegen de man uit Afferden doet de rechtbank op een later moment uitspraak.

Uitspraken